Na Međunarodni aerodrom Tuzla sletio milioniti putnik

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Na Međunarodni aerodorm Tuzla (MAT) danas je sletio avion s milionitim putnikom. Riječ je o desetogodišnjoj Tamari Motiki iz Bijeljine, a na tuzlanski aerodrom sletjela je iz Bazela. "Ovo mi je bio prvi put da se vozim avionom i bilo je prelijepo. U Tuzlu sam stigla iz Bazela, a da sam milioniti putnik rekli su nam u toku leta", istakla je Tamara kojoj je kao nagrada pripala avionska karta za bilo koju od 16 destinacija koje su uspostavljene na MAT-u.
 


Milioniti putnik prevezen je avionom najvećeg niskotarifnog avioprijevoznika u centralnoj i istočnoj Evropi Wizz Air, koji je saradnju s MAT-om uspostavio u maju 2013. godine, od kada se i računa broj putnika.

Dvije godine kasnije spomenuta kompanija u Tuzli je otvorila svoju bazu te na pistu postavila moderni avion Airbus A320.

Konstantnim povećanjem broja putnika te ukazanom potrebom za uvođenjem novih linija, Wizz Air je u martu ove godine na tuzlansku pistu postavio još jedan avion Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta.

Samo u prošloj godini avionima Wizz Aira putovalo je više od 310.000 putnika, čime je MAT oborio lični rekord, a za prvih pet mjeseci 2017. taj broj iznosi 196.000.

Menadžerica za odnose s javnošću kompanije Wizz Air Sorina Ratz je kazala da kompanija koju zastupa nakon četiri godine od uspostave saradnje s tuzlanskim aerodromom slavi zapanjujuće rezultate.

"Od početka 2017. ukupan broj putnika je povećan za više od 56 posto u poređenju s istim periodom prošle godine. Iz Tuzle nudimo 16 ruta prema sedam zemalja, a dolaskom na ovaj aerodrom kreirali smo i 67 direktnih radnih mjesta", istakla je Ratz.

Direktor MAT-a Rifet Karasalihović rekao je da današnji milioniti putnik sve zaposlene na tuzlanskom aerodromu čini izuzetno sretnim i ponosnim.

"Velikim povećanjem broja putnika ukazala se velika potreba za realizacijom projekta nadrogadnje i rekonstrukcije putničkog terminala. U ovom trenutku MAT raspolaže sa 1.800.000 metara kvadratnih, a samom realizacijom projekta kvadraturu ćemo povećati za još 4.900 kvadratnih metara te ćemo nesmetano moći opslužiti 700.000 putnika na godišnjem nivou", izjavio je Karasalihović.

Realizacija projekta podijeljena je u dvije faze, a početak prve se očekuje sredinom jula ove godine.

Vrijednost kompletne investicije je 6,5 miliona KM, od čega je blizu 70 posto već osigurano, dok se zatvaranje finansijske konstrukcije u cijelosti očekuje do kraja idućeg mjeseca.
 
KLIX
Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design