Papreno skupi smještaj i hrana na Jadranu!

Objavljeno: . u kategoriji Putovanja

Paprene cijene smještaja u sobama, apartmanima i hotelima na hrvatskoj obali, kao i izrazito skupe namirnice u trgovinama, a pogotovo hrane i pića po ugostiteljskim objektima, koje su duplo više nego u BiH, sve više tjeraju bh. turiste s Hrvatskog primorja.Veliki broj građana iz BiH koji je ove godine već ljetovao na obalama Jadrana kaže kako će već sljedeće godine birati neku drugu destinaciju, poput Turske, u kojoj se za isti ili čak niži iznos novca može dobiti daleko bolja usluga.

Voće na plaži

S novcem potrošenim za privatni smještaj, koji košta od 60 KM po krevetu za jednu osobu i to u najobičnijim sobama, pa sve do 150 maraka, zavisno od lokacije, komotno se, poručuju naši građani, moglo ljetovati u turskim ili egipatskim hotelima i to u „all inclusive“ aranžmanima.  

Porodica Dedajić iz Sarajeva, koja tradicionalno ljetuje u Makarskoj, i ove je godine provela odmor u tom turističkom odredištu.

- Mi smo išli na aranžman preko moje firme koja ima svoj hotel u Makarskoj, tako da je nama smještaj bio jeftiniji 30 posto nego ostalim gostima. Što se tiče hrane i pića koji se kupuju na plaži, te cijene su baš podigli. Piće u restoranima je preskupo. Jučer smo u kafiću popili dvije kafe i kapučino, što nas je koštalo 33 kune. To je baš preskupo - kaže Ahmo Dedajić.

I voće koje su kupovali po trgovinama uz plažu također je duplo skuplje nego kod nas u BiH.

- Breskve su oko 20 kuna, a nektarine još skuplje. Grožđe je čak 33 kune - kaže Dedajić.

Isto misli i Bosanka Mirnesa Mustafić, koja je ove godine s porodicom ljetovala u Perni kod Orebića.

Sladoled i grickalice

- Sve im je duplo skuplje nego kod nas. Hranu nismo nosili na plažu, ali smo, recimo, kupovali djeci sladoled. U kornetu košta 2,5 KM, a kod nas je marka, tako da smo to gledali da kupimo svaki drugi dan. Grickalice su im, također, skupe tako da smo ih mi ponijeli od kuće. Tamo kod njih kupovati po trgovinama i hraniti se veoma je skupo i izvanpansionsko ljetovanje sigurno košta - kaže Mustafić.

Paprene cijene na Jadranu tako odbijaju većinu turista iz naše zemlje, što potvrđuje podatak koji su nam po povratku iz Baške Vode prenijele Sarajlije Suad i Lidija Smajlagić, da je ove godine gostiju na plaži duplo manje nego lani.

- I oni sami se žale da im sezona nije dobra kao prije. Na svakom ćošku stoje i nude smještaj. Ugostitelji se, također, žale da imaju loš promet. Kafa im je skuplja nego kod nas. Jedna krofna, recimo, košta 10 kuna, a sladoled i po osam kuna - kaže nam Lidija.

Hvar, Trogir, Dubrovnik, Primošten

Turisti na Hvaru frapirani su cijenom hamburgera, koji košta 35 kuna (devet KM), ali i preskupom kafom, čija je cijena i po 17 kuna (oko 4,5 KM) te pivom, za koji treba izdvojiti 30 kuna (skoro osam KM), dok je koka-kola i do šest maraka.

U Trogiru u jednom restoranu pica s plodovima mora za jednu osobu u sezoni košta 85 kuna (22 KM, op. a.).

U Primoštenu je kilogram paradajza 14 kuna (3,6 KM), u Dubrovniku od 10 do 12, a na Korčuli od 12 do 15 kuna, što iznosi od tri do četiri KM.

Dnevni Avaz

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design