Kandida - kako je prepoznati?

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Šta kada se jave simptom poput pojačanog sekreta koji je neprijatnog mirisa i bele boje? Ako krenete sami istraživati i pretraživati forume ili se konsultovati sa svojom najboljom drugaricom, sve vam može ukazati na kandidu i gljivičnu infekciju pod nazivom kandidijazija. Kandida je normalni stanovnik svakog organizma, ali u određenim uslovima može doći do njenog preteranog širenja što može dovesti do gljivične infekcije pod nazivom kandidijazija. Kako se pojavljuje u vaginalnoj regiji, velike muke stvara ženama i ženskom rodu. Ne prenosi se seksualnim putem, ali i partner treba da vodi računa. Zato, čim osetite simptome pravac put ginekologa koji će vam dati određenu terapiju koja će pomoći pri njenom potpunom izlečenju. A pored gore pomenutih simptoma, koji su još mogući?

Simptomi

Mnogi simptomi karakterišu pojavu kandidijazije, odnosno gljivične infekcije prouzrokovane širenjem kandide, i to kod žena, najčešće u predelu vagine. Pojačan secret, uz to neprijatnog mirisa, peckanje pri mokrenju, ali i mnogi drugi, mogu vam odmah ukazati da je vreme za posetu ginekologu. Ako pokušate izvršiti samopregled, možete primetiti da je vagina otečena i crvena, što je jasan pokazatelj da nešto nije u redu i da treba preduzeti mere izlečeja. Mogu se javiti i bolovi prilikom odnosa. Kako ne biste sami razmišljali šta je u pitanju i kako se leči, odmah otiđite u posetu svom ginekologu, koji će odmah nakon pregleda ustanoviti šta je, a u uz to, uzeti i cervikalni bris koji se uzima iz vagine, kako bi pomogao pri dijagnosticiranju. Nakon toga, sledi terapija. Važno je reći da se kandidijazija vrlo brzo leči i da ne ostavlja nikakve posledice po organizam. Zato je  važno početi što pre sa terapijom. To su najčešće vaginalete, ali mogu biti i kreme za intimnu regiju. Ukoliko i partner primeti slične tegobe, krema će i njemu olakšati muke, a bićete sigurni da ste oboje zdravi.

Vodite računa o sebi

Vrlo je važno voditi računa o svome telu i o sebi. Nastanak mnogih bolesti možete i sami sprečiti kada počnete voditi računa o sebi. Jer setite se i one izreke ‘bolje sprečiti nego lečiti’. Onog momenta kada počnete da osluškujete svoje telo, mnoge stvari postaju lakše, pa samim tim I razna oboljenja nestaju. Da ne govorimo koliko je važno ići u posetu lekaru i vršiti obavezne godišnje preglede. Posebno žene kod svojih ginekologa. Oni u mnogome mogu predvideti veliki broj bolesti i na taj način uspešno ih otkloniti. Osim toga, veoma je važno voditi računa o ishrani. Nemojte zanemarivati to kao jedan od vodećih faktora kada su mnoge bolesti u pitanju. Osim toga zna se da je stres gavni okidač za nastanak mnogih bolesti. Ali ako na neke stvari ne možemo sami uticati, potrudimo se da utičemo na one koje možemo, poput ishrane i borbe sa mnogim porocima. Izbacite alkohol, cigarete, a ubacite dovoljno sna u vašu svakodnevnicu. Pomoći ćete sami sebi na najpravilniji mogući način i tako olakšati mnoge muke, a i razmnožavanju kandide stati na put. Jer kao što Džim Ron reče ‘Negujte svoje telo, to je jedino mesto u kojem možete živeti’.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato