7 loših navika koje ugrožavaju zdravlje bubrega

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Jednom poremećena funkcija bubrega teško se kasnije ponovo može normalizovati, a jedan od glavnih uzročnika bubrežnih oboljenja jesu loše čovjekove navike, prije svega one vezane za način ishrane. Zato ih se što prije treba riješiti.

Normalan rad bubrega važan je preduslov pravilnog funkcionisanja čitavog organizma. Oni regulišu ravnotežu vode i elektrolita, pomažu tijelu u eliminaciji štetnih materija i održavaju stabilnost krvnog pritiska. Najčešći simptomi koji ukazuju na probleme sa bubrezima jesu brzo umaranje i intenzivan osjećaj iscrpljenosti i malaksalosti, česte mučnine, pojava otoka, žućkasta boja kože.

Mnogo je loših navika koje ugrožavaju zdravlje bubrega, ali su ovih 7 najopasnije i moraju se odmah iskorijeniti, dok ne postane prekasno.

1. Presoljena hrana

Previše usoljena hrana utiče na porast krvnog pritiska, koji postepeno počinje da oštećuje bubrege, a u težim slučajevima može uticati i na njihovo poptuno otkazivanje. Zdrave osobe ne bi trebale da dnevno unesu više od jedne kašičice soli. Međutim, kod osoba koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom ili sa nekim bubrežnim oboljenjem gornja granica dnevnog unosa soli je 1,5 mg. Naročito je opasna prerađema hrana, koja uglavnom sadrži ogromne količine soli. U vezi sa tim, dovoljno je pomenuti da je u industrijskim slatkišima koncentracija soli veoma visoka. 

2. Prevelik unos šećera

Veće količine šećera u ishrani povećavaju vjerovatnoću pojave dijabetesa i gojaznosti, kao rizičnih faktora za obolijevanje bubrega. Što manje šećera, naročito onog sadržanog u industrijskoj hrani, to manje kalorija, ali i štetnih hemijskih supstanci i soli. To će itekako prijati bubrezima.

3. Nedovoljno unošenje tečnosti

Nedostatak tečnosti u ljudskom tijelu, naročito pri povećanoj fizičkoj aktivnosti i tokom vrućih letnjih dana, može uzrokovati porast koncentracije kristala i time pojavu kamena u bubregu.

4. Prevelike količine proteina i masti

Ishrana sa nekontrolisanim unosom proteina i masti jako je štetna za normalno funkcionisanje bubrega. Ako je njihov rad dodatno opterećen drugim lošim navikama, neadekvatna ishrana može biti kap koja će preliti čašu.

5. Pušenje

Naučna istraživanja pokazala su da kod pušača češće dolazi do pojave bjelančevina u urinu, što je jasan znak da je nastao neki bubrežni poremećaj. Pušenje istovremeno podstiče nastanak dijabetesa i hipertenzije, a nepravilan tretman ovih oboljenja takođe se uzima kao uzrok nastanka bubrežnih bolesti. 

6. Često uzimanje lijekova protiv bolova u dužem vremenskom periodu

Nesteroidni lijekovi koji se najčešće koriste protiv bolova i visoke tjelesne temperature, spadaju u najčešće uzročnike oštećenja bubrega. Oni su u 3 do 4% slučajeva glavni krivci za potpuni prestanak rada ovih organa.

7. Neredovni odlasci kod lekara

Analiza krvi i urina na svakih godinu dana, kao i povremeni odlazak na ultrazvučni pregled ako je lekar procijenio da za to postoji potreba, mogu da spasu vaše bubrege, jer će se evenutalni problem otkriti na vrijeme. Slabljenje funkcije bubrega je miran i postepen proces, koga ne prate bolovi niti neki drugi simptomi koji bi stvorili sumnju da nešto nije kako treba. Zato su povremene, ali kontinuirane kontrole jako značajne.  

D.A./eTrebinje

 

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design