Zašto su fasete najbolje rešenje za filmski osmeh?

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Osmeh poput holivudskog već odavno nije samo pitanje mode, već se postavlja i kao podrazumevan, pogotovo ako se bavite poslom koji podrazumeva kontakt sa ljudima ili Vam je u planu neki svečani događaj, poput maturske večeri ili venčanja. Međutim, iako se postavlja kao prvi i glavni problem, nije samo boja zuba ono što čini poteškoću za savršene osmehe, već i oblik zuba. I jednu i drugu manu brzo I lako mogu ispraviti fasete, sve popularnije estetska stomatološka intervencija koja dobija sve veći broj pristalica.

Fasete popravljaju oblik i boju zuba

Kako su fasete ljuspice koje se postavljaju na prednje zube, one efikasnije mogu izmeniti boju zuba i posvetliti ih za mnogo veći broj nijasni nego izbeljivanje zuba. Upravo zato, mnogi stomatolozi predlažu da pre fasete postanu rešenje za ovakav problem, jer daju mnogo bolje rezultate nego izbeljivanje zuba.

Takođe, fasete mogu efikasno popuniti i praznine između zuba, te je veoma važno da o ovoj intervenciji razmislite ukoliko imate razmak između prednjih zuba ili su Vam pak zubi razdvojeni. U tom slučaju, nećete moroati da nosite protezu ili na bilo koji drugi način pokušavate mesecima ili čak godinama da ovaj nedostatak ispravite.

Isto tako, fasete su efikasne i prilikom preoblikovanja zuba. Oštri zubi, oni nepravilnog oblika, okrnjeni ili pak polomljeni zubi, sada se ne moraju u potpunosti menjati, jer takav osmeh pre svega deluje i veštački, već se na njih mogu aplikovati fasete i veoma brzo i efikasno rešiti svi estetski problemi.

Kompozitne ili porcelanske fasete?

Kada dođe do ovog izbora, stomatolozi uglavnom odgovaraju na postavljeno pitanje da je izbor tipa fasete individualan, te da sve zavisi kako od estestkog problema, tako i od samog pacijenta da li će biti odabrane kompozitne ili porcelanske fasete.

One se razlikuju, pre svega, u materijalu. Kompozitne su fasete izrađene od kompozitnih materijala, jeftinijih ali i kratkotrajnijih u odnosu na porcelanske fasete. Takođe, nije isto ni vreme potrebno za njihovo postavljanje. Kompozitne fasete postavljaju se u okviru jedne intervencije i jednog odlaska kod zubara, dok je za porcelanske fasete potrebno više vremena i nekoliko odlazaka kod stomatologa. Ipak, porcelanske fasete, iako skuplje, zato duže traju, dok se kompozitne opet mogu lakše popravljati u slučaju da do oštećenja dođe.

Sve što treba da znate pre ove intervencije

Najpre, fasete bi trebalo raditi isključivo u stomatološkim ordinacijama, kako bi bile potpuno bezbedne za Vaše zdravlje. Za fasete takođe ne morate brinuti što se izgleda tiče, jer one verno imitiraju prirodni izgled zube i nipošto ne deluju kao veštački zubi.

Dalje, pre nego što Vam zubar postavi fasete, on će morati da proveri celokupno zdravlje Vaše usne duplje, te ukoliko imate npr. karijes nemojte se nadati ovoj estetskoj intervenciji dok zubi ne budu popravljeni. Takođe, fasete se ne postavljaju ni onima koji imaju loš zagrižaj ili škripe zubima dok spavaju, jer se na ovaj način veoma lako i brzo mogu oštetiti, te bi njihovo aplikovanje bilo potpuno nepotrebno. Isto važi i za one čiji zubi prelaze jedni preko drugih, jer i u tim slučajevima fasete brzo pucaju.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-11-2018
Dodik i Čović nakon sastanka: Pratićemo se na svim nivoima vlasti
WEB design