Najbolje vježbe za ravan stomak

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Ravan i zategnut stomak je san većine ljudi, ali samo je mali broj onih koji se njime mogu pohvaliti. Da biste imali ravan stomak, podjednako je važno redovno vježbati i hraniti se pravilno. Takođe, bitno je razvijati srazmerno cijelo tijelo, pa tako raditi i vježbe za ruke, grudi, leđa, noge i sve druge. Ukoliko zanemarite jedan od ova dva aspekta, rezultati će sigurno izostati.

U nastavku ovog teksta ćemo vam pokazati koje su to najbolje vježbe za stomak i kako ih sami možete raditi kod kuće. Ukoliko i vi imate problema sa salom oko stomaka i ako maštate o tome da vaš stomak bude ravan i čvrst, onda će vam ovaj tekst sigurno biti interesantan i koristan.

Vježba 1

Najbolje vježbe za jačanje donjih trbušnih mišića su vježbe u kojima je gornji dio u stanju mirovanja, dok se donji dio tjela podiže na gore. Osim što se aktiviraju donji trbušni mišići, kod ovih vježbi se takođe angažuju i butni mišići, kao i kosi trbušni mišići. Kako raditi ove vježbe?

Da biste aktivirali donje trbušnjake, možete jednostavno sjesti na podlogu, osloniti se rukama na šake ili na laktove i podizati noge. Prije svega, možete naizmjenično gurati jednu pa drugu nogu od grudi prema naprijed, s tim što je važno da noge ne spuštate na podlogu sve dok ne završite cijelu vježbu. Zatim, u istom položaju, možete obe noge gurati naprijed pa ih vraćati nazad do grudi. Trudite se uvijek da gurate petama napred, a da prsti idu ka vama.

Postoje razne varijante ove vježbe. Druga varijanta podrayumeva da nogama kružite u vazduhu, kao da vozite bicikl. Isto tako, vremenom možete uključiti i ruke, odnosno naizmjenično dodirivati lijevim laktom desno koleno i obrnuto. Opet napominjemo, ne spuštajte noge na pod sve dok se ne završi željeni broj ponavljanja. Ovom vježbom se aktiviraju ne samo donji, već i kosi trbušni mišići.

Vježba 2

U sledećoj vježbi legnite na leđa, a ruke neka vam budu ispravljene pored tijela ili ispod stražnjice. Podižite naizmjenično jednu pa drugu nogu pod uglom od 90 stepeni a zatim je vratite na podlogu. Takođe, možete raditi ovu vježbu tako što ćete podizati obe noge istovremeno i zatim ih vraćati na podlogu. Ponavljajte 3-4 serije po 10 vježbi. Teža varijanta je da vam noge sve vrijeme budu odignute od podloge.

Vježba 3

Za jačanje gornjih trbušnih mišića, potrebno je podizati gornji dio tjela, dok noge ostaju na zemlji ili su dignute pod određenim uglom. Možete jednostavno leći na pod, saviti noge u koljenima a ruke staviti na potiljak. Zatim podižite gornji dio tjela gledajući na gore i izdahnite, pa se spustite na podlogu i ponovo udahnite. Imajte u vidu da je disanje veoma važan faktor kada su u pitanju vježbe.

Ovu vježbu možete raditi i sa nogama koje su podignute pod uglom od 90 stepeni ili koje su potpuno ispravljene na podlozi. Radite tri serije po 10-20 ponavljanja i vaši trbušni mišići će uskoro postati mnogo jači.

Vježba 4

Još jedna od vježbi za stomak, koja će prije svega doprineti jačanju struka, jeste da stanete u uspravan položaj tako da su vam stopala u širini ramena a šake na potiljku. Zatim savijajte trup prvo u desnu pa u lijevu stranu i radite vježbu u tri serije po 10 ponavljanja na svaku stranu.

Ovo su neke od najefikasnijih i najjednostavnijih vježbi za izgradnju i jačanje trbušnih mišića. Ne zaboravite da u svakodnevnu rutinu uključite i kardio treninge, koji su neophodni za sagorijevanje masnih naslaga sa stomaka, ali i sa drugih dijelova tijela. Preporučujemo lagano trčanje ili brzi hod bar tri puta u toku nedelje. Najbolje je kombinovati šetnju i trčanje jer tako u velikoj meri može poboljšati vaš metabolizam i sagorjeti suvišne kalorije. Najzad, poželjno je raditi i vježbe za ruke, grudi i sve ostale dijelove tijela.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design