Uz pomoć ovih biljaka lakše ćete otkloniti nervozu

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Kada su nervozni i pod stresom, većina ljudi bez mnogo razmišljanja pije tablete za smirenje. Međutim, to treba da bude tek krajnja opcija, obzirom da je priroda poklonila čovjeku razne biljke za liječenje mnogih bolesti. Tako je i po pitanju nervoze. U nastavku teksta možete pročitati kako da uz pomoć biljaka savladate napetost i nervozu.

 

Raskuvano žito

Žito je odlično pomoćno ljekovito sredstvo u tretiranju mnogih bolesti – oboljenja nervnog sistema, herpesa, multipla skleroze itd. I kod zdravih osoba, raskuvano žito je jako blagotvorno, naročito za smanjenje nervoze i uticaja stresa, jer sadrži ogromnu koncentraciju prirodnog vitamina B.

Sve vrste žita – ovas, ovsene pahuljice, hmelj, ječam, raž, heljdu, integralni pirinač, kuvajte dok se potpuno ne raskuvaju. Dobijenu kašu koristite kao bazu za drugu hranu. Recimo, za doručak dodajte lešnike, orahe i cimet. Tako pripremljenu kašu možete čuvati i u frižideru, dva do tri dana, i dodavati je u supu, čorbu i razna druga jela od povrća, i to desetak minuta prije nego što jelo bude potpuno skuvano.

Jagorčevina

Čaj od korijena ili cvijeta jagorčevine  deluje kao odlično sredstvo protiv nervne slabosti, depresije i melanholije.

Divlja vrbena

Ova biljka se primenjuje kao antineuralgično sredstvo, naročito protiv neuralgije trigeminusa i nervnog bola u uhu. U prvom slučaju, uzima se čaj u dozi od 30 do 50 gr na jedan litar vode. U drugom slučaju, može da se primenjuje obloga od istucanih stabljika biljke skuvanih u mlijeku i pomiješanih sa lanenim brašnom. Ta obloga se stavlja na obraz, blizu uha i slepoočnice.

Cvet breskve

Čaj od cvijeta breskve, u dozi od 30 gr na pola litra vode ili mlijeka, djeluje na umirenje nerava, ali i smanjuje posljedice prekomjernog uzimanja sintetičkih lekova.

Zova

Može se primjenjivati u vidu soka od crnih bobica, u dozi 20-30 gr dnevno i djeluje blagotvorno na sve oblike neuroze.

Medveđa šapa

Ova biljka se primenjuje u vidu alkoholne tinkture, naročito kod osoba kod kojih se javila polna nemoć uslijed neuroze.

Valerijana i matičnjak

Kao lijek protiv nervoze može se primjenjivati i mješavina od 120 gr čaja od valerijane i 10 gr vode od matičnjaka. Uzima se po jedna supena kašika na svakih sat vremena.

Sama valierijana može se koristiti kao čaj koji se priprema u količini od 15-30 gr korijena biljke na jedan litar vode.

Bosiljak

Bosiljak djeluje protiv nervne nadraženosti, umanjuje i olakšava dejstvo nerava kičmene moždine. Najbolje je primenjivati ga u vidu čaja, posle jela, 10 gr na 2 dl vode.

Pomorandža

List ovog citrusnog voća jako je blagotvoran kod stanja nervne napetosti. Čaj se priprema tako što 6-10 gr sušenog lista prelijete sa jednom šoljom ključale vode.

Postoji još dosta biljaka koje ljekovito i opuštajuće djeluju na čovjekove živce, a o tome možete više pročitati ovdje.

D.A./eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-11-2018
Skupština grada: Usvojeni nacrti drugog rebalansa ovogodišnjeg i budžeta za narednu godinu
WEB design