Kako upotreba pametnih telefona utiče na gojaznost djece?

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Postoji čvrsta veza između gojaznosti kod djece i gledanja u ekran duže od 90 minuta dnevno, tvrdi se u studiji objavljenoj u magazinu Acta Pediatrica.

Prema studiji, djeca od dvije godine gledaju u ekrane najmanje jedan sat dnevno, i do uzrasta od devet godina stignu do 7,25 sati svakoga dana. Naučnici tvrde da to doprinosi povećanju gojaznosti kod djece jer podrazumijeva neaktivnost i najčešće konzumiranje takozvane brze hrane.

Oni ističu da bi roditelji trebalo da promjene ne samo prehrabene navike, već i navike korišćenja savremene tehnologije, prije svega da paze na vrijeme kada ih djeca koriste.

Televizor, recimo, ne bi smio nikako da se nalazi u dječijoj sobi i morao bi da bude isključen za vrijeme jela i učenja, tvrde oni. Roditelje treba, kako kažu, ohrabriti da isključe TV tokom odmaranja i da djeci mlađoj od 12 godina doziraju kontakt sa smartfonima.

Kao primjer, trebalo bi i sami da redukuju vrijeme provedeno za ekranom i da ne koriste televiziju kao način čuvanja i smirivanja djece.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-10-2018
Vaso Milić, najveći proizvođač luka u istočnoj Hercegovini: Sav luk uspije prodati
WEB design