Proljeće nam stiže - pripremite svoj organizam!

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Proljeće nam polako stiže, već je tu iza ugla! Svuda oko nas, prirodni svijet priprema se za predstojeću sezonu ponovnog rađanja i pomlađivanja. Stoga je ovo izuzetan trenutak da se izvučemo iz zimske letargije i aktivno se priključimo tom predivnom procesu. Svima je vjerovatno već dosta ove hibernacije, vrijeme je da se razbudimo! Uz naše male savjete, nastupajuće proljeće ćete dočekati orni i odmorni, tijelom i duhom spremni za nove izazove.

Jedite lagano i zdravo

Nakon teže ishrane koju ste konzumirali tokom zime, vrijeme je da svoj jelovnik obogatite nekom malo delikatnijom i laganijom hranom. Ovdje prije svega mislimo na voće i povrće, tj. hranu koja će vam revitalizirati organizam i snabdeti vas potrebnim vitaminima i mineralima. Ovo je prilagođavanje koje mnogima najteže pada, što i nije čudno uzimajući u obzir da smo tokom zime, skoro pa ekskluzivno jeli kalorijski puno jaču hranu.

Razumljivo je, bili su tu praznici, proslave i sve što s tim ide. Složićete se, vrijeme da potražimo nešto zdravije. Ključ uspjeha je svakako u balansu ishrane.

Cilj svega ovoga nije da automatski prestanete da konzumirate svu “zimsku hranu”, to bi ionako bio prevelik šok za organizam, nego da postepeno smanjujete unos šećera i masnoća, a ishranu nadopunjavate zdravijim prirodnom namirnicama. Putem samo jednog zdravog obroka na dan (preporučljivo je da to bude večera) možete učiniti mnogo toga pozitivnog za sebe. Lokalni uzgajivači imaju već mnogo toga finog i ukusnog u svojoj ponudi, zato pokušajte - nećete se pokajati.

Budite se ranije!

Bez obzira jeste li u jutro poletni poput ptice, ili ste ipak možda tromi poput uspavanog medvjeda, važno je da polako počnete s prilagođavanjem sna i spavanja za nadolazeće proljeće. Naime, naše navike spavanja se bitno mijenjaju tokom zime, zbog kratkog dana i kasnog svanjivanja, želimo spavati čak i duže nego što nam je to potrebno. Ne brinite se, ovo je sasvim normalna reakcija organizma na okolnosti. Međutim, s izmenom godišnjeg doba, trebali bi se polako pripremati za povratak u normalu. Cilj je da se u jutro osjećamo svježe i produktivno, a to definitivno nećete postići s nebrojenim odlaganjem jutarnjeg alarma za buđenje. Zato radije izazovite sebe i budite se jedan sat ranije nego inače. Poenta ovoga je da svoj organizam postepeno uskladite sa izlascima sunca, koje uz dolazak proljeća izlazi sve ranije i ranije. Iskreno, nema ničeg ljepšeg od posmatranja zore u rano proljeće.

 

Budite fizički aktivni

Mnogi od nas se slabije kreću tokom zime. Hladnoća, snijeg, led, kiša, mrak, virusi i prehlade... sve su ovo faktori koji su zaslužni za slabljenje organizma i mišića. I ne samo to, gomilanje neželjenih kilograma dolazi kao garancija preko zime. Vježbanje u zatvorenim prostorima nije toliko privlačno kao odlazak u prirodu i udisanje svježeg vazduha. Međutim sada, uz duže dane i povoljnije temperature, nemate opravdanja da ne izađete malo iz zatvorenih prostora i započnete s projektom vraćanja u formu i ojačavanja organizma. Za početak, ovo ne mora biti ništa pretjerano naporno jer kondiciju opet morate izgraditi. Svakodnevna lagana šetnja od nekoliko kilometara će biti savršen izbor aktivnosti za početak. Vožnja biciklom isto tako. A za one koji su ipak navikli na izazove, trčanje kroz prirodu nakon dužeg perioda mirovanja bi se moglo činiti kao ostvarenje sna. Povratak u kondiciju, gubitak težine i ojačavanje mišića su vjerovatno najveći motivatori; međutim, ono što se često zaboravlja jeste činjenica da fizička aktivnost igra esencijalnu ulogu u održavanju dobrog mentalnog zdravlja. Zato ne čekajte previše i pokrenite se.

Proljeće je početak novog ciklusa, doba buđenja i novog rađanja. Ovo ne važi samo za prirodu oko nas, nego i za nas same. Što je ujedno i glavni razlog zbog kojeg je potrebno da dočekamo jedno od najljepših godišnjih doba u letećem startu, osvježeni i puni energije.

eTrebinje/D.A.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design