Najzdravije namirnice za ispravnu svakodnevnu ishranu

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Sve češće slušamo o tome kako je zdrava ishrana skupa, te da nam se mahom servira nezdrava hrana koja negativno utiče na zdravlje, izgled i cjelokupan kvalitet života. Ovu tvrdnju treba uzeti sa rezervom, jer postoji niz pristupačnih, a preporučljivih namirnica koje možete nabaviti u svakoj samoposluzi. Zdravlje nema cijenu, ali vama zaista nije potrebno mnogo kako biste se hranili zdravo i kvalitetno.

 

Pet predloga za pripremu ukusnog i zdravog obroka

U nastavku vam predstavljamo nekoliko povoljnih naminica koje možete uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik. Vaš organizam će vam biti zahvalan na ovim novitetima koji su laki za pripremu i kombinovanje sa raznim jelima, a vaše tijelo će vam biti zahvalno ukoliko se pitate kako smršati pomoću ovih namirnica.

#1 Listati zeleniš kao dio bar jednog obroka u danu

Lisnati zeleniš je bogat mineralima, vlaknima i vitaminima koji znatno utiču na cjelokupno zdravstveno stanje. Zelje, blitva i špinat su odličan dodatak mnogim jelima, jer se lako kombinuju sa jelima od krompira i riže, odlično idu uz razne vrste sireva, a odličan ukus daju i kada se spoje sa raznim sosevima.

Ljubitelji lijepo dekorisanih trpeza će sigurno dati na značaju i bojama povrća, koje obogaćuju trpezu i stvaraju zanimljiv kontrast drugim bojama, na primjer crvenoj boji paradajza u salati.

Lisnati zeleniš je odlična pomoć i u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka. Ipak, mali broj ljudi konzumira povrće u dovoljnoj količini, iako se njegova upotreba konstantno preporučuje.

#2 Gljive sa piletinom

Ovdje je akcenat na gljivama, jer su oneodličan izvor kalijuma, fosfora i vitamina B.  Zbog velike količine vode koju sadrže, gljive spadaju u niskokalorične namirnice. Piletina je najčešći izbor za kombinaciju sa gljivama, mada su moguće i razne druge varijante zdravih obroka.

Kremasta supa od gljiva je laka za pripremu, a spada u hranu koju djeca obožavaju, kao i rezance sa umakom od gljiva. Ukoliko nemate ideju za salatu uz glavni obrok, spojite listove zelene salate sa listićima šampinjona.

#3 Orasi kao svakodnevni dezert

Dezert takođe može biti zdrav, naročito ako su orasi njegovi glavni sastojak. Riječ je o namirnici bogatoj omega-3 masnim kiselinama, koja snižava loš i reguliše dobar holesterol.

Orase volimo gotovo svi, ali iz nekog razloga često zaboravljamo na ovu namirnicu.

Potrudite se da to promijenite, jer je dezert sa orasima vrlo jednostavan za pripremu. Šaku oraha pomješajte sa suvim smokvama ili nekim drugim suvim voće, a možete dodati i anis koji smanjuje glad i tako utiče na mršavljenje.

#4 Riba je oaza zdravlja

Riba je jedna od najzdravijih namirnica, a nutricionisti savjetuju da se obrok sa ribom jede najmanje dva puta nedeljno. Riblje meso je veoma bogato bjelančevinama, vitaminima A, E i D, a lako se vari zbog manje količine kolagena.

Ribu možete kombinovati sa svim gore navedenim sastojcima, a predlažemo i zdravu losos salatu koju možete pripremiti za užinu, ili čak kao glavni obrok. Kombinacije ribe sa povrćem su izuzetno bogate i ukusne, a svakako nemojte zaboraviti ni limun, koji ribljem mesu daje poseban šmek. Estetska strana ribljih jela je takođe očigledna, jer kombinacija ribe, šarenog povrća i limuna izgleda izuzetno veselo i šareno. Velikih broj jela u restoranima sadrži ribu, koju lako možete spremiti i sami. Takođe, počeo je božićni post, što je razlog više da se riba što češće nađe na vašem kuhinjskom stolu.

#5 Ovsene pahuljice za zdrav početak dana

Ovsene pahuljice su namirica koja se vrlo često pominje kada su u pitanju mršavljenje i zdrava ishrana. Razlozi za to su brojni. Ova namirnica sadrži vlakna i beta glukan koji zajedno stvaraju osjećaj sitosti i garantuju vam da se nećete prejedati tokom dana, ukoliko za doručak pripremite ovsene pahuljice.

Priprema je laka i brza, a zadovoljstvo je veće ukoliko im dodate svježe voće. Odlične su za smanjivanje nivoa holesterola, a samim tim i za srčana oboljenja. Možete ih nabaviti u bilo kojoj samoposluzi, a jedino što treba da smislite je sa čime ćete ovsene pahuljice kombinovati prilikom doručka.

Ovo su samo neki od prijedloga za zdrave obroke, a mogućnosti za poboljšanje kvaliteta života su razne. Fizička aktivnost i povećan unos vode se takođe mogu izuzetno pozitivno odraziti na vaš organizam, ukoliko ih primjenjujete kontinuirano.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design