Doktorka koja je oduševila region

Objavljeno: . u kategoriji Život i zdravlje

Neobična scena zabilježena je prije dva dana u operacionoj sali Kliničkog centra Srbije – ozbiljno ugroženog pacijenta operisala je doktorka, koja je, može se reći, i sama u tom trenutku bila pacijent!

Prof. dr Danicu Grujičić, načelnicu Odjeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije (KCS), ni slomljeno stopalo nije spriječilo da radi, pa je tako u kolicima, u gipsu, operisala pacijenta.

– Moj prelom noge ne bi trebalo da bude tema. Pacijenti koji leže kod mene na klinici su mnogo bolesniji od mene. Prelom me sprečava da hodam i da se oslanjam na nogu, ali me ništa ne boli. Ne bi trebalo od mene praviti heroja, jednostavno, moji pacijenti ne mogu da čekaju – rekla je prof. Grujičić za “Blic“.

Naime, prof. Grujičić je prije desetak dana zadobila prelom pete metatarzalne kosti na stopalu, odnosno, pukla joj je mala kost stopala. Iako na prvi pogled djeluje bezazleno, od preloma ove kosti osoba se oporavlja veoma dugo, nedjeljama, a ne smije ni da se oslanja na povrijeđeno stopalo.

– Uvijek će nas sprečavati nepredviđene prepreke, ali isključivo od naše volje zavisi da li će nas savladati ili ćemo ih prevazići. Pacijenti koje ja treba da operišem ne mogu da čekaju sada da se ja oporavljam narednih šest nedjelja – rekla je prof. Danica Grujičić.

Nju je, tako, u operacionu salu na kolicima dovezla medicinska sestra. 

– Isto ovako sa slomljenom nogom su radili i moj profesor Ilija Nagulić i prof. Rade Repac, mi neurohirurzi smo jednostavno takvi. Operisala sam iz kolica – ispričala je prof. Grujičić.

Iako zaljubljenik u svoj posao, prof. Grujičić kaže da razumije nezadovoljstvo svojih mlađih kolega hirurga. Pripada, kaže, nekoj drugoj generaciji doktora, koji su živjeli u neko drugo, bolje vrijeme.

– Cijeli život sam radila na jedan određeni način i sada ne mogu da radim drugačije. Mi ovdje dolazimo i bolesni i povrijeđeni da operišemo, ne zato što volimo da operišemo kada se ne osjećamo dobro, nego zato što osjećamo ogromnu odgovornost prema svojim pacijentima.

Ipak, razumijem mlade ljekare zašto su nezadovoljni. Vidi se bahatost na svakom koraku, vidite brojne upravne odbore, nadzorne odbore, ljudi dobijaju ni za kakav rad enormne svote novca, a drugi koji imaju ogromnu odgovornost i koji se ubijaju od posla, kao što su moje kolege, žive krajnje bijedno – zaključila je prof. dr Danica Grujičić.

(Blic)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design