Putevi budućnosti, plastika umjesto asfalta

Objavljeno: . u kategoriji Nauka i tehnologija

Holandski Roterdam mogao bi da postane prvi grad u svetu koji će umjesto asfalta za izgradnju puteva koristiti recilkiranu plastiku, piše Gardijan.

Plastični materijal koji će se koristiti za puteve je ekološkiji, brži za postavljanje i otporniji u poređenju sa asfaltom, tvrde u kompaniji VolkerWessels koja je idejni autor projekta.

Ova firma je saopštila da će putna podloga izrađena od recikliranih plastičnih boca zahtevati manje sredstava za održavanje i da će bolje podnositi ekstremne temperature u rasponu između -40 i +80 stepeni Celzijusa.

Jedna od prednosti je i to što bi se vrijeme potrebno za izgradnju ovih puteva umjesto mjesecima merilo sedmicama.

VolkerWessels tvrdi da je u cijeloj priči veoma bitan i ekološki faktor. Prema njihovim podacima, godišnje se zbog asfaltiranja puteva u atmosferu emituje 1,6 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja 2% ukupne emisije za koju je odgovoran drumski saobraćaj.

Osim toga, plastični putevi su lakši, što bi smanjilo opterećenje na podlogu ispod površine kolovoza, a mogli bi da budu i šuplji iznutra radi jednostavnijeg i praktičnijeg postavljanja kablova, cjevovoda i druge gradske infrastrukture.

Unutrašnje šupljine omogućile bi i lakše postavljanje grijača kako bi se spriječila pojava leda i zadržavanje snijega na kolovozi tokom zime.

Segmenti od plastike bili bi prefabrikovani i direktno isporučeni na dionicu na koju se postavljaju, što bi dodatno doprinelo skraćenju rokova za izgradnju puteva i smanjilo saobraćajne gužve zbog radova. Takođe, za transport materijala bila bi utrošena manja količina energije, s obzirom da je plastika lakša od asfalta.

U kompaniji VolkerWessels kažu da je projekat plastičnih puteva još uvijek u konceptualnoj fazi, ali se nadaju da će u roku od tri godine biti spremni da u Roterdamu postave prve metre nove putne podloge.

"Za sada to samo ideja na papiru. Sljedeći korak je izgradnja probnih uzoraka i laboratorijsko testiranje kako bi se utvrdilo da li je plastični put bezbjedan u vlažnim uslovima", objašnjavaju u kompaniji.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design