Regrutovanje IT kadra težak posao, Srbiji fale inženjeri

Objavljeno: . u kategoriji Nauka i tehnologija

Komtrejd grupacija otvorila je razvojni centar u Mariboru u Sloveniji, koji će zaposliti 400 softverskih inženjera. Kako kaže vlasnik i predsednik Komtrejd grupacije Veselin Jevrosimović, regrutovanje IT kadra u regionu nije lak posao, jer samo u Srbiji nedostaje do 30 hiljada inženjera, dok je na svetskom nivou manjak čak 60 odsto kvalifikovanih.

Najtraženije zanimanje u ovom trenutku - inženjer informacionih tehnologija, kako kaže vlasnik Komtrejda Veselin Jevrosimović, a njegova kompanija u stalnoj je potrazi za kvalifikovnaim ljudima.

"Trenutno imamo otvorenu potražnju za 300 inženjera. A sada kada bi nam, na primer, iskrsao neki novi veliki projekat, mi ne bismo mogli da se prihvatimo toga jer nemamo dovoljno ljudi", kaže Jevrosimović.

Iako se kao jedna od mera za popunjavanje nedostajućih kadrova u oblasti informacionoih tehnologija navodi povećanje kvota na fakultetima, Jevrosimović misli i da je važno i jasno definisati programe u visokim školama.

Kako navodi vlasnik Komtrejd grupacije, ranije je bila jasna definicija šta je ICT a šta nije ICT, odnosno šta potpada pod informacione tehnologije. Međutim, danas ta granica više ne postoji, danas vam je sve ICT, danas čak i ekonomija ne figurira više kao ekonomija, već imamo izraz informaciona ekonomija".

Unapređenje obrazovanja je važno, jer su informacione tehnologije oblast koja se menja iz dana u dan-ono što student nauči na provj godini, već je zastarelo na četvrtoj, navodi Jevrosimović.

Proces obrazovanja je mukotrpan, i zato, kada kompanija zaposli dobrog ICT inženjera, mora da se potrudi i da ga zadrži.

"ICT inženjeri su kao fudbaleri I transferi, vi ako hoćete njih da zadržite morate da ih adekvatno nagradite. Za dobro softverskog inženjera neto plata je 2.000 evra".

A da bismo znanje unovčili i pretvorili u jedan od izvoznih aduta vrednog milijarde evra, potrebno je, prema rečima našeg sagovornika, pravno regulisati i omasoviti internet.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

20-11-2018
Slave 70 godina braka: Zorka i Žarko znaju tajnu srećnog bračnog života (Video)
WEB design