Prosjek studiranja u BiH 8,3 godine

Objavljeno: . u kategoriji Obrazovanje

Prosjek studiranja u BiH je 8,3 godine, dok je u Srbiji prosjek godina studiranja 10,4 godine, navodi se na portalu "EF English Proficiency Index", dok sa naših fakulteta smatraju da bi taj prosjek trebalo da bude kraći s obzirom na bolonjski proces i manji obim gradiva.

 
Istraživanje je, kako se ističe na ovom portalu, sprovedeno u 72 zemlje van engleskog govornog područja kako bi, između ostalog, utvrdili i gdje se najbolje govori engleski jezik i prosjek dostupnosti interneta. Komentarišući prosjek godina studiranja u BiH, Tatjana Mihajlović, prodekan za nastavu banjalučkog Filozofskog fakulteta, kaže da nije upoznata s takvom statistikom, ali da bi, s obzirom na broj ispitnih rokova u bolonjskom procesu studiranja, taj broj trebalo da bude niži barem kada su u pitanju društveni fakulteti.
 
"Ne znam koliko su ti podaci relevantni, ali mislim da bi pet, eventualno šest godina trebalo da je dovoljno kada su u pitanju društveni fakulteti i veći broj ispitnih rokova", rekla je Mihajlovićeva. Dodala je da bi se, s obzirom na njihovu specifičnost, takve statistike možda mogle poklopiti s prosjekom na medicinskom, stomatološkom i elektrotehničkom fakultetu. Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, rekao je da je na ovom fakultetu prosjek studiranja mnogo kraći od pomenute statistike, te da je na osam studijskih programa prosjek oko šest godina. "Mislim da takva statistika malo šta govori.
 
Najbolji studenti završavaju u roku i sve zavisi ko je učestvovao u tom istraživanju. Svršeni studenti studirali su oko šest godina, a ako su se računali oni koji imaju status studenta, a studiraju preko 10 godina i nikada neće ni završiti fakultet, onda ta statistika može biti takva", rekao je Trbić.
 
On je dodao da je manji obim gradiva i broj predmeta sa bolonjskim procesom studiranja, te da bi zbog toga prosjek studiranja trebalo da bude kraći. Iz Unije studenata RS poručuju da je opšti prosjek na Banjalučkom univerzitetu oko osam godina. "To, naravno, zavisi od fakulteta, kreće se od pet pa do devet ili deset", rekao je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS. Prema njegovim riječima, na medicini je prosjek studiranja oko devet godina, a na pravnom i elektrotehničkom fakultetu to je sedam do osam godina.
 
Mate Lončar, predsjednik Federalnog vijeća mladih, rekao je da prosjek studiranja u BiH nije zadovoljavajući. "On bi mogao biti puno bolji, a uzrok tome je cjelokupna situacija u kojoj živimo, ekonomska situacija i besperspektivnost mladih", rekao je Lončar. Srednje poznavanje engleskog jezika Od 72 zemlje van engleskog govornog područja, BiH je zauzela 26. mjesto po stepenu kako se govori engleski jezik, što je svrstava u treću kategoriju srednjeg nivoa. Stra­ni­ca "EF English Proficiency Index" je kla­si­fi­ko­va­la ze­mlje u pet gru­pa: vrlo vi­sok, vi­sok, sre­dnji, ni­zak i ja­ko ni­zak.
 
Is­tra­ži­va­nje po­ka­zu­je da sta­tis­ti­čki že­ne go­vo­re bo­lje en­gles­ki je­zik od mu­ška­ra­ca. Fakultet Visoko obrazovanje Obrazovanje Studiranje Studenti Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.
 
Nove vijesti Počela obuka za šivače i obućare u Doboju i Modriči: Posao nada za najbolje Počela obuka za šivače i obućare u Doboju i Modriči: Posao nada za najbolje Besplatan čas italijanskog jezika Besplatan čas italijanskog jezika Zatvara se 15 područnih škola u Republici Srpskoj Zatvara se 15 područnih škola u Republici Srpskoj Fakultetska diploma u rukama samo osam odsto građana Fakultetska diploma u rukama samo osam odsto građana Pred đacima 23 nova udžbenika Pred đacima 23 nova udžbenika Pet najboljih reklamnih kampanja iz prethodne decenije Pet najboljih reklamnih kampanja iz prethodne decenije Primljeni skoro svi prijavljeni na ETF-u u Sarajevu Primljeni skoro svi prijavljeni na ETF-u u Sarajevu Evo kako da poboljšate rad Google Chromea Evo kako da poboljšate rad Google Chromea Posao u dobojskoj školi dobija najlošije rangirana Posao u dobojskoj školi dobija najlošije rangirana Ostalo čak 300 mjesta za brucoše Ostalo čak 300 mjesta za brucoše.
 
Nezavisne novine
Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design