Fudbalska tuga na jugu Srpske

Objavljeno: . u kategoriji Sport

Fudbal je odavno postao velik i skup biznis ne samo u svijetu, već i u Republici Srpskoj, a to najbolje pokazuju doskorašnji fudbalski centri, kao što su Trebinje, Sokolac, Gacko, čiji se klubovi posljednjih godina nalaze na ivici egzistencije.

Trebinjski Leotar je 2002. bio najbolji u Republici Srpskoj, godinu kasnije prvak BiH i učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona. Poslije 12 sezona 2014. godine ispao je iz elite BiH, da bi poslije sezone 2015/16. napustio i prvoligaško društvo. U nedavno završenoj drugoligaškoj sezoni bio je četvrti, ali po riječima trenera Rajka Mičete povratak na staze uspjeha još se ne nazire.

- Trenutno smo u fazi prestrukturiranja, vraćamo dugove iz vremena blagostanja. Vraćeno je pola iznosa, ali još imamo problem sa "Bobar bankom" i hipotekom na stadion. Lokalna samouprava na sve načine pokušava da nam pomogne, ali proći će sigurno još nekoliko godina da se situacija stabilizuje - rekao je Mičeta.

Za Trebinjce je takmičenje u Drugoj ligi veoma skupo, a najveći dio novca potroši se na putovanja.

- Možda smiješno zvuči, ali je za nas Premijer liga najjeftinija, jer najveći broj timova iz ovog ranga takmičenja nije puno udaljen od nas. Na žalost, bojim se da će do ponovnog igranja Leotara u najvišem rangu takmičenja proći još dosta vremena. Imamo stadion sa svim pratećim objektima, sve mlađe kategorije su u takmičarskom pogonu, međutim, potrebno je u narednim godinama napraviti taj iskorak više koji će Leotar vratiti tamo gdje mu je i mjesto - dodao je Mičeta.

Glasinac iz Sokoca je godinama bio u samom vrhu fudbala Srpske, dvije sezone je igrao i u Premijer ligi, ali je u julu 2011. otišao u stečaj. Ugašen je da bi samo nekoliko dana kasnije bio formiran OFK Glasinac 2011, koji je danas stabilan drugoligaš.

- Sokolac je mala sredina za koju je premijerligaški, pa i prvoligaški klub, preveliki zalogaj. Uz sve to mlađe populacije u ovoj sredini je iz godine u godinu manje, jer većina njih već po završetku osnovne ili srednje škole odlazi u veće centre. Zbog toga je za nas druga liga u ovom trenutku realnost - naglasio je "alfa i omega" OFK Glasinac 2011 Milan Renovica.

Bez obzira što su sada drugoligaši i za ovaj rang takmičenja trebaju za njih prilično velika sredstva.

- Za osnovne potrebe treba nam između 40.000 i 50.000 maraka, a ako će igrači i treneri imati simbolične mjesečne hranarine taj iznos naraste na 60.000 do 80.000 maraka. Većinu od ovog novca obezbjedi se iz budžeta opštine Sokolac, dok je od privrednih subjekata sve teže dobiti bar i simbolične iznose. Teško je shvatiti da smo prošle godine imali veću pomoć iz FBiH, nego iz Srpske. Od BH Telekoma dobili smo 2.500 maraka zato što smo mjesec  držali njihovu reklamu, a "Bosnalijek" nam je kupio dvije garniture dresova - dodao je Renovica.

Premijerligaš je nekada bila i Mladost iz Gacka, koja već godinama tavori među drugoligašima.

- Dok je bio jak Leotar, bila je i Mladost. U vrijeme kada je klub sa "Polica" bio u vrhu Premijer lige bez problema smo mogli da budemo jak prvoligaš, jer Gacko nije daleko od Trebinja. Međutim, sada će biti veoma teško vratiti se na stari nivo - naglasio je trener Mladosti Željko Popović.

On je istakao da za njegov klub finansije nisu najveći problem u ovom trenutku.

- Opština Gacko stvarno dosta ulaže u sport i mislim da nam novac ne bi predstavljao problem ako bismo uspjeli da se plasiramo u viši rang. I sada imamo troškove veće od drugih drugoligaša, jer velika sredstva izdvajamo za putovanja. Naš najveći problem bili bi igrači, jer odliv mladih ljudi iz Gacka je iz godine u godinu sve veći, a to je nemoguće nadomjestiti sa domaćim stanovništvom. Zato bi morali u potragu za igračima iz drugih sredina, a to previše košta - dodao je Popović.

Bivši prvoligaš Mladost iz Rogatice godinama je već u donjem dijelu tabele u Drugoj ligi, grupa istok. Ništa nije bolja situacija ni sa Vlasenicom, koja je do prije dvije sezone bila prvoligaš, a sada je već ispala u Treću ligu, gdje se takmiči još jedan bivši član elite Srpske, Romanija iz Pala. Ova liga je već godinama specifična, jer od sezone do sezone broj klubova u njoj varira i kreće se između tri i šest. Najžalosnije od svega je što je ove godine šampion Željeznica iz Trnova odustala od takmičenja u Drugoj ligi grupa istok. To mjesto je ponuđeno drugoplasiranom Rudom, ali ni oni nisu bili spremni za viši rang, tako da će novi član drugoligaškog društva biti ni kriva ni dužna Budućnost iz Pilice, koja je zauzela drugo mjesto u Trećoj ligi, grupa istok.

Obarska u šestoj ligi

Iako geografski ne pripada jugu Srpske, Mladost iz Velike Obarske još jedan je primjer kako klubovi nestaju preko noći. Šampion Srpske 2013. i član Premijer lige iduće sezone sada je izbačen u šesti rang takmičenja u RS, jer nije završio sezonu u Trećoj ligi.

- Komesar takmičenja je zatražio dopunske izvještaje, ali niko iz kluba nije se po tom pitanju oglasio. Donesena je odluka da su odustali od takmičenja i od jeseni će krenuti od najnižeg ranga takmičenja. To je Šesta liga, odnosno Druga liga Opštinskog fudbalskog saveza Bijeljina - naglasio je predsjednik PFS Bijeljina Radika Marić.

Darko Pašagić/Glas Srpske

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-07-2018
Udruženje Nasljeđe: Otvoreno pismo političkim partijama i građanima Srpske
16-07-2018
Vrtić "Srbija" uskoro otvara vrata mališanima (Video)
WEB design