Počeli pripremni radovi: TREBINJE GRADI STADION ZA 27 ATLETSKIH DISCIPLINA

Objavljeno: . u kategoriji Sport

Na stadionu FK „Leotara“ počeli su pripremni radovi za izgradnju atletskog kompleksa, sa tartan trkačkom stazom, te savremenim borilištima i svim potrebnim rekvizitima za treninge i održavanje takmičenja iz 27 atletskih disciplina, za šta će Grad Trebinje, kroz trogodišnju investiciju, izdvojiti 1.030.000 KM.

Izvođač je „Integral inženjering“, koji bi sve radove trebalo da izvede do sredine avgusta ove godine, a zbog visine potrebne investicije – odlukom Skupštine grada precizirano je da se projekat finansira fazno, u tri budžetske godine.

Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, pojašnjava da su sredstva iz 2017. godine ranije rezervisana, da će sa ovogodišnjim budžetskim izdvajanjima za ovu namjenu biti zatvoreno oko 80% finansijske konstrukcije, dok će posljednja tranša biti planirana budžetom naredne godine.

„U početku će to biti zemljani i radovi na izgradnji kvalitetne oborinske kanalizacije za cijelu površinu stadiona, ne samo za tartan stazu – jer će na sjevernim i južnim dijelovima, iza golova fudbalskog terena, biti urađena borilišta za bacačke i skakačke discipline – skok u dalj, skok s motkom, troskok, bacanja kladiva, diska, koplja… Naš stadion imaće borilišta za 27 atletskih diciplina, sa svim rekvizitima potrebnim za treninge i održavanje takmičenja, uključujući i semofore i reflektore“, pojašnjava Rikalo.

Obaveza izvođača je da po izgradnji atletski kompleks sertifikuje, što je investitoru garancija da će dobiti stadion izgrađen prema savremenim standardima za održavanje međunarodnih takmičenja.

„Da bi na nekoj atletskoj stazi mogla da se održavaju međunarodna takmičenja – ona mora da ima serktifikat Međunarodne atletske federacije, što znači da izvođač prilikom izgradnje mora da ispoštuje određene tehničke propise u smislu kvaliteta i dimenzija svakog borilišta. Na našem stadionu moći će da se održavaju čak i evropska prvenstva, ali za mlađe uzrasne kategorije – jer za organizovanje nekog međunarodnog takmičenja višeg ranga nisu dovoljni samo uslovi na stadionu, već i druga infrastruktura grada, kao što su smještajni kapaciteti ili blizina aerodroma“, pojašnjava Rikalo.

Atletski stadion, dodaje on, neće biti samo vjetar u leđa trebinjskim atletskim klubovima: kako je atletika baza svih sportova, primarni cilj Gradske uprave bio je stvarenje infrastrukture za razvoj sporta u cjelini, kao i uslova za zdrav fizički razvoj djece i sportske aktivnosti rekreativaca.

„Cilj nam je da izgradnjom stadiona sva djeca iz Trebinja, kroz časove fizičkog vaspitanja ili Školu sporta, dobiju kvalitetne uslove za normalan rast i razvoj, ali i da rekreativci imaju bezbjedno mjesto za trčanje i druge fizičke aktivnosti koje danas često upražljavanju po saobraćajnicama ili terenima izvan grada.  Time ćemo sigurno doprinijeti razvoju kroz poboljšanje fizičkog zdravlja naših sugrađana“, napominje Rikalo.

Uz atletski kompleks, podsjeća on, u toku su i radovi na zatvorenom bazenu, u narednoj godini planirana je i izgradnja stadiona na Draženskoj gori, a sa nova tri objekta, napominje Rikalo – Trebinje će dobiti kvalitetnu infrastrukturnu bazu i za sportski turizam, odnosno  dolazak sportskih kolektiva na takmičarske pripreme.

Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design