Anđela Riđešić pobjednik literarnog konkursa u Pančevu

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

Pjesme se rađaju obično noću u kasne sate, poput magije, koja negdje u zvjezdanoj noći čeka da sve utihne i uplovi u snove, kako bi se stihovi mogli nizati.

Ovim riječima je učenica trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju Anđela Riđešić opisala svoju ljubav prema književnosti i pjesmama koje su njen put do ostvarenja najljepših snova.

Pjesma ove talentovane gimnazijalke "Dotad te neću buditi" osvojila je prvu nagradu na literarnom konkursu Zavičajnog kluba "Hercegovac" iz Pančeva. Konkurs je bio posvećen braći Ćorović, a inspiraciju je Riđešićeva pronašla u pripovijetki "Bogojavljenska noć" Svetozara Ćorovića.

- Pitam iščezlo vrijeme nježnosti, hoće li se, barem na tren, vratiti i bljesnuti u ukletoj samoći ove bogojavljenske noći - napisala je u pjesmi Riđešićeva.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je "Majko, boli li te puno", a ova gimnazijalka ističe da su joj mnoštvo osjećanja isprepletenih u "Bogojavljenskoj noći", od nedostajanja do ljubavi, bili nit vodilja prilikom pisanja.

Skromno dodaje da nagradu nije očekivala te da je zbog toga uzbuđenje bilo ogromno kada je saznala da je u konkurenciji od 50 literarnih radova njena pjesma proglašena za najbolju.

- Nagrada mi je podsticaj da nastavim da pišem. Srećna sam kada neko drugi pjesmu koju napišem smatra lijepom i dostojnom nagrade - ističe Riđešićeva, koja je pobjedom na konkursu osvojila i 1.000 KM.

Dodaje da su pjesme najljepši način da se iskažu osjećanja, a inspiraciju za pisanje pronalazi u svakodnevnom životu, ljudima, prirodi i svemu što je okružuje. Naglašava da joj je porodica najveća i najvjernija podrška u pisanju.

Iz đačkog pera ove gimnazijalke izašlo je mnoštvo stihova, a na prošlogodišnjem konkursu osvojila je specijalnu nagradu. Prema njenim riječima, recepta za pjesme nema, kaže da je svaka od njih posebna na svoj način i rađa se protkana drugačijim osjećanjima.

- Koliko unesemo sebe u pjesmu, toliko će je čitaoci smatrati lijepom. Važna su iskrena osjećanja koja dolaze iz dubine duše - poručila je Riđešićeva.

Dodaje da slobodno vrijeme provodi čitajući poeziju, a posebno su joj drage Šantićeva "Emina" i "Strepnja" Desanke Maksimović.

Specijalne nagrade

Zavičajni klub "Hercegovac" u Pančevu je osnovan 2013. godine s ciljem da njeguje tradiciju hercegovačkog naroda i predstavi je narodu Vojvodine.

Specijalne nagrade na literarnom konkursu dobili su učenici trebinjske Gimnazije Mateja Pejanović, Duška Kisa i Đorđe Vučinić.

Glas Srpske

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-06-2018
Crni Srbi iz Čikaga snimili pjesmu za Orlove: To je ta ekipa, nema više briga (Video)
19-06-2018
Ponos trebinjske košarke - Tri igrača OKK "Leotara" pozvani na pripreme reprezentacije Srbije
WEB design