Otvorena izložba slika Jelene Glogovac Savić

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena samostalna izložba slika Jelene Glogovac Savić, pod nazivom „Nije sve u ponuđenom“, čija je tema uloga pojedinca u savremenom društvu i odnos društva prema pojedincu, uzimajući u obzir istorijske filozofsko-sociološke karakteristike savremenog doba.

Izložbu je otvorila profesorica likovne umjetnosti Tanja Pikula.

„Jelenina individulanost je sinonim savremene umjetnosti. Slike su njena energija, njeno oslobođenje. One su dio njenog doživljaja, otkrivanja istine i kao takve približavaju se posmatraču. Jelena na svakoj slici ostavlja dio sebe, na njima se vidi temperament, oplemenjenost i smisao“, istakla je Pikula. Ona je dodala da  nas Jelenina potraga za osnovnim izvorom iz kojeg nastaje život, snaga, strast, kao i beznađe, dovode do Venere, simbola žene kao plodnosti.

„U potezu koji je slobodan, u koloritu koji je zvučan i harmoničan, ove slike tjeraju nas da razmišljamo, da ih posmatramo i osjećamo“, zaključila je Pikula.

Autor Jelena Glogovac Savić kazala je da je svojim slikama nastojala da prikaže ženu mimo svakidašnjih okvira.

„Nije sve u ponuđenom. U svakom od nas ima daleko više, samim tim žena ima pravo da izađe iz okvira uloge majke i domaćice“, rekla je Savićeva.

Postavka „Nije sve u ponuđenom“ obuhvata 20 slika, rađenih kombinovanom tehnikom − akrili, olovke u boji i nešto ulja.

Autor Jelena Glogovac Savić rođena je u Gacku 1977. Godine. Umjetnički se školovala u Beogradu, gdje je diplomirala na Višoj školi primjenjenih umjetnosti, odsjek enterijer, u klasi profesorice Mirjane Vojnović. Vratila se u rodni grad u kome živi i radi kao stručni saradnik u JU „Kulturni centar“, opštinski član Savjeta za kulturu, organizator i savjetnik  likovnih kolonija „Gacko-Klinje“, vođa likovne školice za djecu za „Cambridge“ centar. Pored aktivnog bavljenja u produkciji i promociji kulture u Gacku i šire, Jelena se aktivno bavi svojim likovnim stvaralštvom, koga karakteriše veći broj grupnih (jedna je međunarodnog karaktera) i dosadašnjih 5 samostalnih izložbi.

Likovno veče u Galeriji upotpunili su zvuci harmonike profesora i učenika Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Radio Nevesinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava
23-04-2018
Nik Dučić komandant "Bondstila" - Slavimo Nikoljdan i planiramo posjetu Trebinju