Promovisana monografija "Hercegovački korpus"

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

U Muzeju Hercegovine u Trebinju promovisana je monografija "Hercegovački korpus", djelo više autora, koja govori o ratnom putu jedinica ovog korpusa Vojske Republike Srpske u čijem sastavu je djelovala i Trebinjska brigada.


Na monografiji, koja je podijeljena u tri cjeline, radilo je dvadesetak autora, koje je okupio bivši komandant Hercegovačkog korpusa general Radovan Grubač. 

O značaju korpusa govorio je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji je istakao da je "Hercegovački korpus" prva monografija o jednom operativnom sastavu Vojske Republike Srpske. 

Savčić je izrazio nadu da će napori autorskog tima biti inspiracija za slične publikacije o ostalim korpusima Vojske Republike Srpske. 

"Svjedoci smo različitih tumačenja događaja iz naše novije istorije zbog čega je svaki dokument koji govori o njima dragocjen za srpski narod. Tuđim pokušajima falsifikovanja istorije često ide na ruku i naša neodgovornost da svjedočanstva o određenim istorijskim događajima ostavljamo u obavezu nekim budućim generacijama", rekao je Savčić. 

Član autorskog tima, nekadašnji pomoćnik komandanta Hercegovačkog korpusa pukovnik u penziji Nikola Šegrt kaže da je riječ o mini monografiji jednog vremena. 

"Knjiga je bila obaveza autora i prema vremenu i prema onome što je tada činjeno i obaveza prema ljudima koji su stvarali Vojsku Republike Srpske i dali svoje živote za nju", rekao je Šegrt. 

On je istakao da je knjiga i putokaz kako za generacije koje su stvarale vojsku, tako i generacije koje bi trebale da prihvate određena iskustva i tradiciju. 

Šegrt je pojasnio da je u prvoj cjelini obrađeno ratno vrijeme formiranja i aktivnosti Hercegovačkog korpusa i njegovih organizacionih jedinica - komande korpusa, osam brigada, tri puka, šest samostalnih bataljona i više pratećih institucija, dok su druga i treća cjelina korpus u miru. 

On je posebno istakao centralni dio monografije - spomenicu u kojoj su sabrana imena 2.211 boraca korpusa koji su dali svoje živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"Oni su sahranjeni na brojnim mjestima u Hercegovini i šire, a ova monografija je jedinstveno mjesto gdje oni svi zajedno počivaju u miru", rekao je Šegrt. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je vrlo važno što su autori monografije zajedno sa generalom Grubačem odlučili da napišu ono što se stvarno dešavalo. 

"Vrijednost njihovih napora je u pisanoj riječi koja će ostati trajno zapamćena i kad se tragovi mnogi zatru", naveo je Petrović. 

Knjiga je promovisana u okviru obilježavanja Dana Trebinjske brigade. 

Proslava će biti nastavljena danas služenjem pomena poginulim borcima, postrojavanjem boraca u bivšoj kasarni "Vojvoda Luka Vukalović" i njihovim defileom ulicama grada. 

SRNA
Foto: radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

21-07-2018
U Hrvatskoj prava borba za sobaricama, kuvarima, konobarima: 2.500 KM za čišćenje apartmana
WEB design