Prošla godina sa 700 programa: U ovoj nove ideje – i stroža selekcija

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

U Kulturnom centru u Trebinju protekle godine organizovano je 700 različitih kulturnih sadržaja, a najgledaniji su bili filmovi domaće produkcije i predstava trebinjskog Gradskog pozorišta “Pisac porodične istorije”.

Ovo je za Radio Trebinje rekao Miljan Vuković, urednik umjetničkog programa Kulturnog centra Trebinje.

Vuković je naveo da je samo kroz pozorišnu salu u 2017. godini prošlo preko 10.000 ljudi, a da je u bioskopskoj sali bilo 548 projekcija 75 filmova različitih žanrova.

„Broj organizovanih programa prošle godine je znatno veći nego ranije. Tu je bilo različitih sadržaja od najkvalitetnijih kulturnih programa, do onih, koji, možda, ne priliče ovakvoj ustanovi. To ćemo rješavati u ovoj godini. Prošla godina je bila prva nakon rekonstrukcije Kulturnog centra, pa smo željeli da izađemo u susret svima koji su htjeli da organizuju neki sadržaj da to urade u ovoj ustanovi“, istakao je Vuković.

On dodaje da je najposjećenija predstava bila iz produkcije Kulturnog centra Trebinje “Pisac porodične istorije”, kao i kooprodukcijsko ostvarenje “Kraljević Marko i Musa Kesedžija”, dok su se po gledanosti od filmova izdvojili “Na mliječnom putu” Emira Kusturice, film sa Slavkom Štimcom “Ime Dobrica, prezime nepoznato”, te gostovanje “The books of knjige” u Trebinju.

“Publika je punila sale i na filmovima vezanim za naučnu fantastiku, dok su pojedina holivudska ostvarenja imala malu gledanost. U ovoj godini moramo napraviti i tu selekciju, a trebalo bi da počne i prikazivanje filmova u 3D varijanti, za šta imamo tehničke uslove”, najavljuje Vuković.

On napominje da je organizovano i nekoliko značajnih izložbi, među kojima je i multimedijalna izložba „Utopijski prostor“ Igora Bošnjaka iz Trebinja.

Vuković ističe za Radio Trebinje da još nije počela realizacija projekta sa Emirom Kusturicom, oko gradnje multipleks sala, a čije je pismo namjere Skupština grada usvojila na jednom od prošlogodišnjih zasjedanja.

„Još se nije postigao dogovor oko raspodjele novca, koliko bi pripadalo gradu, a koliko firmi‘Lotika‘. Pregovori nisu završeni, a siguran sam da Grad neće potpisati nešto što je na štetu građana i Kultunog centra“, naveo je on.

Za 2018. godinu Vuković za Radio Trebinje najavljuje i oživljavanje ljetne scene Kulturnog centra, kao i Festival klasične muzike, koji bi trebao biti održan na ljeto, a u kome će učestvovati i profesori i studenti iz Amerike.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

09-12-2018
Priče s' kamena: Legenda o Nemanjićima (Video)
09-12-2018
U toku završni razgovori oko podjele ministarskih mjesta, SNSD-u se SMIJEŠI NAJVIŠE RESORA
WEB design