Poslednji aplauz za Milenu Dravić

Objavljeno: . u kategoriji Umjetnost i kultura

Kolege i prijatelji uz suze i sa bolom u glasu oprostili su se od glumice.

U prvom redu sedi porodica a sala je preplavljena brojnim kolegama koji su došli da odaju počast glumici od koje je svako od njih imao šta da nauči.Komemoraciju je otvorio Dušan Kovačević govorom koji će sve naterati da se zamisle.

"Ako ste se rodili sa velikim darom za glumu i izuzetnom lepotom vaše ime je Milena Dravić, i to se jednom dogodilo pre 78 godina i nikad više. A samo pre 10 meseci na ovoj istoj sceni koja je nazvana po Mileninom prijatelju i partneru u mnogim filmovima, Danilu Bati Stojkoviću, Milena je nagrađena Dobričinim prstenom, i bila je istinski srećna. Tada je rekla da joj Zvezdara teatar srce i duša. To ćemo zauvek pamtiti i uklesaćemo u naše pozorište te reči. Nije bilo lepšeg i dostojanstvenijeg para od nje i Dragana. Danas dve i po godine od njihovog rastanka sastaće se ponovo na mestu koje postoji za najveće ljubavi kakva je bila njihova. Život je bol i mi se privikavamo na bol, al boli. Tako je bilo i kad je Milena otišla. Zato danas imamo snage samo za dve reči: Zbogom, Milena", rekao je Dušan Kovačević.Nakon Dušana na pozornicu je izašla Seka Sablić, Milenina kuma. Ona nije mogla da zadrži suze, jedva je govorila ali njen govor nateraće vam suze.

"Ostaje nam samo da se ponosimo što je bila naša, što je publika obožavala od prvog dana pa sledećih 50 i više godina, što je bila neodoljiva u komediji, moćna u drami, što je prešla granicu a nije otišla, što je bila dobra, iskrena i draga, dobar prijatelj...Hrabra jer se borila sa strašnim bitkama za Draganovim životom, pa onda za svojim. Obe bitke je izgubila. Sigurna sam da njena duša ide ka nekom svitanju. Sa mnogo ljubavi i poštovanja i tuge ja samo mogu sada da kažem: Zbogom Milena, za sad", rekla je Seka.

Svoj oproštajni govor održala je i Anica Dobra koja takođe nije mogla da zadrži suze.
"Želela sam da te vidim ali već si otputovala kada sam ja doputovala... Koliko slika i priča vezanih za tebe. Kad sam tek počinjala da se bavim glumom ti si već bila neprikosnovena filmska zvezda. I onda sam te jednog dana srela na nekom snimanju i pozorištu, nekako sve u isto vreme i onda sam upoznala pravu Milenu... Toplu, nežnu, neposrednu... za tren se sve potpuno promenilo. Bila si mi tako važna. Sećam se naših razgovora u jedan noću. Pričale smo o tome kako čovek biti, o tebi, meni, o danu, o tvom televizoru koji te je nervirao jer se menjao kanal sam, a u stvari to je bio Gaga iz druge sobe. Htela si da mi daš fotografije na kojima smo zajedno. Nisam htela pa gde bi ti otišla neka budu kod tebe. Ali sve se desilo za tren. I sada stojim ovde odakle ne mogu da te zovem da ti kažem da sam ipak uzela te fotografije i da ne brineš. Ima jos mnogo stvari koje bih htela da joj kazem. Nikada joj nisam rekla da je volim, volela sam je. Ona je jedina i neponovljiva...nadam se da sada sve znas", rekla je Anica kroz suze.

Od glumice se oprostio i Vojin Ćetković. On je ispričao jednu anegdotu sa snimanja.

"Pirot 2002. godine. Dan pred početak snimanja filma. Ugledam Milenu Dravić. Pitam je stidljivo da popijem kafu. Kaže, dolazi za pola sata. Pitam na recepciji šta se događa. Dobro, ja čekam, čekam i čekam. Vraća se ona, temperatura na istom podeoku. Da sednemo kaže. Da sednemo! Milena, moram da te pitam zašto kupuješ sve one stvari. Zato Vojine što je to sad moj dom, zato što ću u njemu da provedem mesec dana i hoću da spavam na svom dušeku i jastuku. Provela sam veći deo na snimanjima, po hotelima, i bilo bi odgovorno prema tom vremenu, prema mom životu da se nisam dobro osećala. Milena se useljava, Milena se zauvek uselila u naše živote! Donela je svoje zavese, lustere, filmove, marame, svoju dobrotu, svoje plave oči i sve nam je ostavila", rekao je.

Glumac Branislav Petrić takođe je održao potresan govor. On se prisetio koliko je Milena bila dobra glumica, ako je samo ona mogla da iznese neke uloge, ali i otkrio da je Milena najbolje umela da opsuje tako sočno.

"Milena je otišla u legendu! Došla je tvoja barka, Milena moja, i odvela te u legendu!", rekao je on.

Na kraju komemoracije čula se pesma Arsena Dedića "Milena" uz gromoglasan aplauz koji je trajao više od deset minuta i suze na mnogim licima!

Podsetimo, Milena Dravić preminula je 14. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu na ovim prostorima. Nagrađena je za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

(Alo)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design