“Tom i Džeri” danas slave 77. rođendan

Objavljeno: . u kategoriji Zanimljivosti

Vječito rivalstvo između mačka i miša obilježilo je djetinstvo mnogih, a upravo danas Tom i Džeri slave svoj 77. rođendan.

Vjerovatno ne postoji nijedan ljubitelj crtaća na svijetu koji nije čuo za Toma i Džerija! Slavni mačak i miš su i dan-danas ostali pravo oličenje odnosa ‘mačke i miša’, a njihove ludorije su obilježile mnoga djetinjstva.

Tom i Džeri su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova Tom i Džeri. Tom je plavi mačak, a Džeri smeđi miš, hodaju na dvije noge i krase ih ljudske karakteristike.

Vilijem Hana i Josef Barbera bili su prvi scenaristi i direktori ovog animiranog filma čija se prva serija emitovala u periodu od 1940-1952. godine, a ovaj popularni crtać se i danas prikazuje.

Animirani crtani film Tom i Džeri nagrađen je čak sa sedam Oskara, a magazin Tajm uvrstio ga je među najbolje televizijske emisije svih vremena.

Tokom godina autori crtanog filma su se mijenjali, kao i televizijske mreže koje su ih emitovale. Džon Knoksvil je izjavio jednom prilikom kako su mnoge situacije iz ‘Jackassa’ inspirisane upravo slavnim mačkom i mišom.

Autorima ovog crtanog filma su često znali zameriti ”političku nekorektnost i agresivnost likova”, ali ove optužbe nikad nisu bile preozbiljno shvaćene.

Mada, neke scene iz crtanog su se izbacivale, te se u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina raspravljalo o tome u kojoj mjeri su Tom i Džeri primereni za mlađe gledaoce.

Ali kako god sigurno su primereniji od većine crtaća koji se danas prikazuju, tako da mnogi od nas još uvijek rado gledaju avanture omiljenog mačka i miša.

Telegraf /ATV

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design