Počinje 57. po redu dragačevski sabor trubača – Guča 2017.

Objavljeno: . u kategoriji Zanimljivosti

Od danas do 13. avgusta održava se 57. po redu sabor trubača u Dragačevu. Festival trube u Guči je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih manifestacija koje se tokom godine održavaju u Srbiji i nesumnjivo najpopularniji srpski muzički festival. Avgusta svake godine se u Dragačevo, u varošicu Guču, sjati više stotina hiljada ljubitelja muzike, igre i dobre zabave, kako bi uživali u vrhunskim nastupima najboljih trubača.

Dragačevski sabor trubača može se pohvaliti titulom najvećeg festivala trube na svijetu. Prvi put je održan daleke 1961. godine. Tada su se takmičili samo lokalni trubački orkestri iz Dragačeva, a titulu najboljeg ponio je orkestar Desimira Perišića. I već na tom prvom takmičenju sabor je dobio svoju himnu koja se i dan danas poštuje kao zaštitni znak manifestacije. To je pjesma „Sa Ovačara i Kablara“.

Kroz 56 godina dugu istoriju, festival je ugostio mnoge vrhunske muzičare i upravo su u Guči mnogi veliki trubači stekli afirmaciju, poput Bakije Bakića, Slobodana Selijevića, Feata Sejdića, a danas na njemu iz godine u godinu nastupaju svi najveći virtuozi na ovom duvačkom instrumentu. Pomenućemo recimo Dejana Petrovića, Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazarevića, Veljka Ostojića, Elvisa Ajdinovića, Ekrema Mamutovića ...

Povratak trubi, a ne estrada – moto Guče 2017.

Muzički program ove godine u Guči biće fokusiran isključivo na nastupe trubača. Svakoga dana posjetioci će imati priliku da slušaju po 6 sati vrhunske trubačke svirke, na dvije festivalske bine. Ako izuzmemo nastup Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta, nijedna druga estradna zvijezda neće nastupiti na ovogodišnjem saboru. Naime, Goran Bregović i Bijelo Dugme već duže vrijeme nastupaju uz pratnju duvačkih instrumenata. Izvode svoje najpoznatije pjesme sa starim tekstovima, ali sa potpuno novim aranžmanima,  prilagođenim upravo trubi. Njihov koncert na programu je posljednje festivalske večeri, u nedjelju u 20 sati.

Takmičarski deo 57. sabora trubača

Kao i svake godine, u takmičarskom dijelu za seniore učestvuje 18 orkestara, iz svih krajeva Srbije. Ove, 2017. godine, to su sledeći orkestri: orkestar Ivana Đenadića (Akmačići); orkestar Kristijana Azirovića (Bojnik); orkestar Fejata i Nebojše Sejdića (Bojnik); orkestar Aleksandra Đorđevića (Bor); orkestar Bojana Ristića (Vladičin Han); orkestar Bojana Krstića (Vladičin Han); orkestar Stefana Mladenovića (Vranje); orkestar Milana Nikolića Donje (Grdelica); orkestar Marko Gligorijević (Dub); orkestar Vladimira Ivanovića (Zagužanje); orkestar „Tornado“ (Jabuka); orkestar „Zlatne trube“ (Knjaževac); orkestar Stojana Krstića (Lepenica); orkestar „Novosadski trubači“ (Novi Sad); orkestar Jovice Ajdarevića (Pavlovac); orkestar Saše Pavlovića (Pirot); orkestar Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića (Požega); orkestar pobednik u polufinalu.

Guča nije samo truba

Ova mala varošica u Zapadnoj Srbiji je sinonim za dobru muziku i dobar provod. Međutim, program festivala osim nastupa muzičara obuhvata i niz drugih sadržaja. Tradicionalno se u Guči organizuju takmičenje u višeboju, takmičenje zdravičara i izbor za najljepšu narodnu nošunju, a posjetioci mogu da uživaju i u raznim drugim kuluturno-umjetničkim sadržajima, predstavama, izložbama. Takođe, tokom trajanja festivala organizuju se Sajam knjiga i Sajam turizma. Najzad, Guča je poznata i po raznim gurmanlucima, pa će svi ljubitelji dobrog zalogaja moći da uživaju u raznim specijalitetima dragačevskog kraja.

D.A/eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design