BiH mora nastaviti reformski put

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je, nakon današnjeg sastanka o Reformskoj agendi koji je održan u Sarajevu, izjavio da konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vildljivi, ali da su efekti ipak bili pozitivni.
Precizirao je da je u 2016. godini registrovano povećanje industrijske proizvodnje i izvoza za oko 10 posto.

Naglasio je da reformski put mora biti nastavljen te da trebaju biti ispunjeni uslovi MMF-a za nastavak aranžmana i isplatu narednih tranši.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ponovio je opredijeljenost Savjeta ministara za provođenje reformi u cilju evropskih integracija i ekonomskog razvoja.

Dodao je da proces reformi trebaju pratiti investicije u projekte koje je BiH predložila, a koji bi bili finansirani po uslovima povoljnim za BiH.

Opredijeljenost za provođenje reformi iskazali su i  premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Govoreći o rezultatima, premijer Republike Srpske je kazala da se mora promijeniti pristup reformama, više raditi, a manje pričati.

"Svi smo opredijeljeni za reforme, a na terenu ne možemo provesti određene stvari", rekla je Cvijanovićeva, navodeći da je u Republici Srpskoj završeno  55% aktivnosti.

Navodeći da teške reforme otpadaju na entitete, ona je rekla da nije zadovoljna odnosom u okviru cjelokupnog sistema.

Sastanku su prisustvovali ambasadorka  SAD-a u BiH Morin Kormak i predstavnici  MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a.

(Agencije)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design