SNSD ipak na sjednici o akcizama

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Hitna sjednica predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upravo je počela.

Na sjednici će poslanici po hitnom postupku razmatrati set zakona o akcizama na naftu i naftne derivati, a u sali su i poslanici SNSD-a.

Saša Magazinović, poslanik SDP BiH  pozdravio je dolazak kolega SNSD-a, kazavši da sjednice bez njih nisu bile iste i da očekuje da danas predloženi zakoni prođu jer su oni tu.

Odluku da prisustvuju sjednici SNSD donio je vjerovatno nakon sto je SDS rekao da neće podržati set zakona kojima se akciza na gorivo povećava za 15 pfeninga, a što je uslov MMF-a za isplatu druge tranše.

Podsjećanja radi prije dva dana i MIlorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da ova stranka neće prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Na predloženom dnevnom redu je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa povećanje cijena goriva za 15 feninga.

Hitnu proceduru Savjet ministara BiH traži i za prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza na gorivo izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Navedena tri zakonska prijedloga Savjet ministara BiH utvrdio je 28. marta bez saglasnosti ministara iz Saveza za promjene, a hitna procedura znači da nije moguće predlagati amandmane na utvrđeni tekst.

Predstavnički dom trebalo bi da se izjasni i o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnoj proceduri i Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, kojim se omogućava zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te predviđa formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog Savjet ministara BiH utvrdio je nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu ministar finansija BiH, entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Navedena četiri zakonska prijedloga dio su paketa koji su vlade Republike Srpske i Federacije BiH dogovorile sa MMF-om za nastavak kreditnog aranžmana za podršku entitetskim budžetima.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

24-04-2018
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava