MMF: Znatna kašnjenja u u zaključivanju prvog pregleda

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Međunarodni monetarni fond /MMF/ očekuje znatna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa za BiH, zbog neusvajanja zakona o akcizama i osiguranju depozita u parlamentu BiH, izjavio je šef Misije MMF-a za BiH Nadem Ilahi.


"Ovo će imati implikacije na mobilizaciju spoljnog finansiranja za neophodne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti u BiH ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora", rekao je Ilahi.

Iz MMF-a je saopšteno da oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji ova finansijska institucija podržava u obliku proširenog aranžmana.

"U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak na sprovođenju ekonomskih reformi koje su podržane proširenim aranžmanom, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja", istakao je Ilahi.

On je naglasio da je MMF spreman da vlastima u BiH pruži savjete i tehničku pomoć radi nastavka strukturalnih reformi, podsticanja rasta i održavanja makroekonomske stabilnosti.

Prema njegovim riječima, vlastima je potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao, na primjer, da obezbijede finansiranje za ključni infrastrukturni projekat, modernizuju regulativu iz bankarskog sektora, te unaprijede upravljanje u kompanijama u vlasništvu BiH.

"U narednom periodu održavaćemo stalni dijalog sa vlastima i odlučni smo da im pomognemo", poručio je Ilahi.

Izvršni odbor MMF-a je odobrio trogodišnji prošireni aranžman sa BiH u iznosu od 563,3 miliona evra, kako bi podržao ekonomski reformski program BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije juče prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, što znači da će biti upućeni u redovnu proceduru.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

24-04-2018
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava