Nije bilo većine za hitnu, set Zakona o akcizama ide u skraćenu proceduru

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu usvojeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku. Zakoni se neće razmatrati po hitnoj već idu u skraćenu proceduru. Naime, 19 poslanika bilo je za hitnu, 19 protiv, a dva suzdržana.

13.45... Zakoni su upućeni u skraćenu parlamentarnu proceduru, što znači da će predloženi zakoni proći komisijsku fazu u kojoj je moguće predlaganje amandmana, ali su rokovi za njihovo razmatranje skraćeni u odnosu na redovnu proceduru.

Savjet ministara BiH utvrdio je set zakona o akcizama i bankarstvu na vanrednoj telefonskoj sjednici 6. aprila, nakon čega su oni po hitnoj proceduri usvojeni 7. aprila u Domu naroda.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH, akcize za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litru, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Prijedlogom zakona o osiguranju depozita u bankama BiH predviđa se mogućnost pristupa restrukturisanju banaka i formiranja fonda za restrukturisanje.

Prema tekstu predloženog zakona, Agencija za osiguranje depozita BiH otvara račun fonda za osiguranje depozita u Centralnoj banci BiH na koji se deponuju premije banaka članica.

Odredbama predloženog zakona predviđa se formiranje kontrolnog tijela koje će dobiti ovlaštenja da interveniše u situacijama kad neka banka propadne ili u nekim drugim situacijama kad je potrebno intervenisati.

Zakonom je propisano da se način praćenja banaka članica vrši u skladu sa standardima kvaliteta koji svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

14.46... Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević najavila je da će biti upućena apelacija Ustavnom sudu BiH ukoliko budu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH.

Ona je navela da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH nisu glasali za hitnost procedure, a bez njihovog glasa, kako kaže, takva odluka nije mogla biti donesena.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović rekao je da je HDZ-u jasno da zakoni, poput zakona o akcizama, moraju da budu doneseni.

Komentarišući prijedloge zaključaka poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, Lovrinović je rekao da jedno od rješenja može da bude da Dom zaduži Savjet ministara BiH da mu u roku od pola godine dostavi informaciju o rezultatima primjene ovih zakona.

Mirsad Isaković iz SBB-a smatra da je potreban hitni postupak kod usvajanja ovog zakona, a Salko Sokolović iz SDA je rekao da je protiv hitne procedure.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratskog fronta Damir Bećirović zatražio je da se glasanje o ovoj tački dnevnog reda obavi prozivanjem svakog poslanika pojedinačno.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je okončana, a na zahtjev Kluba poslanika SBB-a data je pauza, nakon koje će se pristupiti glasanju.

13.29... U okviru rasprave o zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine najviše su raspravljali o zaključcima koje su predložili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović.

Mehmedović, koji je sa Ahmetovićem i još tri član SDA istupio iz kluba te stranke u ovom domu, rekao je da će Sadik Ahmetović i on glasati za set zakona o akcizama ukoliko bude usvojen set zaključaka koje su predložili njih dvojica.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a ukazao je da je u zaključcima Ahmetovića i Mehmedovića mnogo prenosa nadležnosti, jer Predstavnički dom treba da usvaja nešto što je u nadležnosti entiteta.

Njegova stranačka koleginica i predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević istakla je da entitetske vlade nemaju nikakve obaveze da provedu predložene zaključke, a da Vlada Republike Srpske neće dozvoliti da joj to određuje parlament BiH.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da je neke od zahtjeva koje su naveli Mehmedović i Ahmetović nemoguće provesti, odnosno njihovo usvajanje ne garantuje i njihovu realizaciju.

Sličnog stava je i Saša Magazinović iz SDP-a BiH, koji smatra da su zaključci dijelom apsolutno neprovodivi, dijelom nezakoniti, a dijelom promašili mjesto na koje se odnose.

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je da su zaključci "mrtvo slovo na papiru".

Ahmetović i Mehmedović svojim zaključcima traže da nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH ne dođe do povećanja maloprodajne cijene nafte sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća /minimalno 20 odsto/.

Ako dođe do većeg povećanja cijena nafte na berzi, Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama, kontrolisaće formiranje cijena nafte u maloprodaji da ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH.

Oni traže da razlika cijene od povećane akcize /10 plus pet feninga/ opterećene PDV-om, što iznosi 2,6 feninga, treba biti usmjerena isključivo za podsticaj poljoprivredi /plavi dizel/, za šta se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede, zatim da zakon o podsticanju poljoprivrede u Federaciji BiH bude usvojen u roku od 90 dana, te da bude pokrenuta reforma javne uprave i da se obezbijede uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

U zaključcima se navodi da treba predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana, kao i da treba angažovati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od šest mjeseci uradi strategija razvoja BiH koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, bez značajnog zaduživanja, a koristeći postojeće resurse BiH.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH akcize za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litru.

12.07... Poslanici SNSD-a prisustvuju nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je usvojen dnevni red, na kojem se nalazi i zahtjev Savjeta ministara BiH da po hitnom postpuku budu razmatrana četiri zakonska prijedloga čije je usvajanje uslov za nastavak kreditinog aranžmana sa MMF-om.

11.56... Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je da od danas prekida svaku poslaničku komunikaciju sa poslanikom SBB-a Damirom Arnautom, te da ljudske do sada gotovo da nije ni bilo.

Novaković je ovo rekao u okviru rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je Arnaut njega i druge parlamentarce koji su članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije optužio da se zalažu da vozila pod pratnjom imaju prednost nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnih službi.

Arnaut je zatražio da u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma bude uvršten njegov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se ukida pravo prvenstva vozilima pod pratnjom u odnosu na vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Arnaut je optužbe uputio i na račun drugih članova Komisije Mladena BosićaStaše KošarcaNikole Lovrinovića i Šemsudina Mehmedovića koji su na jučerašnjoj sjednici Komisije glasali za zaključak da se izjašnjavanje o Arnautovom prijedlogu odgodi dok Komisija ne dobije pisani stav Savjeta ministara BiH.

Bosić, Novaković, Lovrinović i Mehmedović osudili su Arnautov istup istakavši da je riječ o njegovoj samopromociji.

Poslanici su prihvatili prijedlog Kolegijuma Predstavničkog doma da Savjet ministara BiH do naredne sjednice Doma dostavi informaciju o posljedicama krize u vezi sa hrvatskim "Agrokorom" na ekonomiju BiH.

Prethodno je poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović tražio da ovo bude uvršteno kao posebna tačka na dnevni red današnje sjednice.

Nakon što je usvojen dnevni red današnje sjednice data je pauza.

11.13... Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da će se radnopravna i socijalna pitanja zaštite prava građana BiH koji su do 1995. godine radili u Hrvatskoj naći na dnevnom redu naredne zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i hrvatske Vlade.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Borislava Bojića iz SDS-a na sjednici Predstavničkog doma, Osmanović je rekao da je tu temu resorno ministarstvo već predložilo i da je prijedlog uvršten među prioritete za raspravu na zajedničkoj sjednici koja bi trebalo da bude održana sredinom godine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da su pregovori o prijemu BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju /STO/ u završnoj fazi.

Odgovarajući na pitanje poslanika Mensure Beganović iz DF-a o tome dokle se došlo u vezi sa prijemom BiH u STO, Šarović je rekao da još ima određenih spornih pitanja i uslova, poput zahtjeva nekih članica STO, među kojima su Ukrajina, Ruska Federacija, SAD, za potpuno otvaranje tržišta BiH, kao i nekih pitanja iz oblasti zakonodavstva, te bezbjednosti hrane.

10.18... Početku sjednice ne prisustvuju poslanici iz SNSD-a.

Na sjednici se nije pojavio Sefer Demirović, poslanik SDA iz Banovića, čime je dodatno otežano obezbjeđivanje većine od 22 poslanika za usvajanje zakona.

Podsjećamo, proteklih dana u SDA su vođeni razgovori sa tzv. odmetnutim poslanicima ove partije, kako bi se obezbijedila podrška pomenutim zakonima.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design