Nema aranžmana sa MMF-om?!

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Bez povećanja akciza na gorivo – nema aranžmana sa MMF. Iako su vlasti očekivale, MMF nije učinio ustupak bez ispunjenih uslova.

U najvišim političkim krugovima postojala je nada pojedinih da će bh. delegacija u Vašington donijeti vijest o usvojenim zakonima. 

Predstavnici MMF-a ponovili su da je uslov za novac, prije svega, usvajanje zakona o akcizama i osiguranju depozita u bankama BiH. Ostala je i jedna neizvršena obaveza Vlade Federacije BiH – ona o finansijskoj analizi BH Telecoma i HT Mostara.

“Upoznali smo predstavnike MMF-a i sa trenutnom situacijom u vezi sa zakonom o akcizama sa očekivanjem da će se zakoni za nekoliko sedmice ponovo vratiti u parlamentarnu proceduru, da će biti usvojeni, imajući u vidu da će sa usvajanjem akcija postati operativno više od 860 miliona evra namjenjenih za dalju izgradnju autoputa za puteve na teritoriji čitave BiH, a sa druge strane postoje različiti modeli kako možemo na bazi povećanih sredstava entitetima pomoći i poljoprivrednicima u smislu poticaja, kapitalnih ulaganja ili u konačnici u smislu plavog dizela", izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

U Vašingtonu se nalaze i predstavnici vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

N1

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

23-05-2017
Pogledajte kako je bilo na Godišnjem koncertu muzičke škole (Video)
23-05-2017
Dinosaurusi u Draženskoj gori! Pogledajte kako teče izgradnja "Grada sunca" (Foto)
22-05-2017
Ispunili obećanje: Ovo su nove, daleko niže cijene lijekova u bh apotekama!
Vasa reklama dole sredina