Dodik: Ujedinjenje srpskih predstavnika je od vitalnog interesa za Srpsku

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je za sutra održavanje sastanka sa predstavnicima političkih stranaka srpskog naroda u Srebrenici, kako bi bila formirana nova parlamentarna većina u toj opštini, te poručio da je ujedinjenje srpskih predstavnika od vitalnog interesa za Srpsku i srpski narod.

"Namjera mi je da ih ponovo okupim i da kažem da je od vitalnog interesa i za Republiku Srpsku i za našu naciju da se oni ujedine, ne da bi činili nešto zlo Bošnjacima, nego da uključe Bošnjake, ali ne one koji su spremni da podrže politiku isključivanja Srpske", istakao je Dodik.

Dodik je za "Sputnjik" rekao da se još ne zna da li će sastanak biti održan u Srebrenici ili u Banjaluci.

"Oni koji ne uvažavaju Republiku Srpsku ne mogu da budu uvažavani sa naše strane. Zato je potrebno da se tamo okupe političke partije srpskog naroda, SNSD, SDS, DNS, PDP i svi drugi i da, u kombinaciji sa Bošnjacima koji prihvataju legitimitet i legalitet Srpske i njenih institucija formiraju jednu novu većinu. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti već sutra", dodao je Dodik.

Povodom odluke SDS-a i drugih srpskih stranaka da raskinu koaliciju sa SNSD-om u Srebrenici i formiraju savez sa bošnjačkom SDA, Dodik je napomenuo da je struktura koja od prije nekoliko dana čini većinu u srebreničkoj skupštini prethodnih osam godina, na primjer, ignorisala državne praznike Republike Srpske i sve odluke vlade u tom pogledu.

On je naveo da je sasvim jasno da je koalicija okupljena oko SNSD-a na posljednjim izborima dobila podršku većinskog broja Srba u Srebrenici i da Srbi u toj opštini imaju apsolutnu većinu.

"Međutim, prema slovu zakona u Republici Srpskoj, pripadnici nesrpskog stanovništva imaju pravo na jednu od čelnih funkcija u opštinama u kojima žive u značajnom broju. To nama nije problem", rekao je Dodik i dodao da je problem jer je došlo do određenih razilaženja unutar političkih partija Republike Srpske, odnosno srpskog naroda.

U Srebrenici su srpske stranke, predvođene SDS-om ušle u savez sa bošnjačkom SDA i formirale novu većinu.

Novu većinu u srebreničkoj skupštini čine SDA, SDS, Stranka za BiH, PDP, Prosperiteta za Srebrenicu i bivši odbornik SDP-a Zulfo Salihović. Alija Tabaković imenovan je za novog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, a za njegovog potpredsjednika Mile Stanojević.

Srna

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design