Pitanje restitucije će pokazati ide li BiH prema EU

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je danas na konferenciji za novinare povodom 20 godina od osnivanja Međureligijskog vijeća da će pitanje restitucije u BiH biti najbolja potvrda za to da li BiH ide evropskim putem, kako to političari tvrde.


"Pošto sam ja jednim dijelom episkop i u Hrvatskoj, znam da je jedan od preduslova za ulazak te zemlje u EU bio vraćanje oduzete imovine. Mi smo tamo u velikoj mjeri doživjeli to vraćanje, što je bila dobra poruka svim vjerskim zajednicama", istakao je Grigorije.

On je naglasio da će vraćanje oduzete imovine biti neminovnost, prije ili kasnije, ako BiH iskreno želi da bude na evropskom putu za šta se zalažu političari.

Episkop Grigorije je rekao da je veoma važno to što je Mitropolija dabrobosanska konačno dobila svog mitropolita i što će to mjesto biti popunjeno.

"Novi mitropolit Hrizostom je dobro poznat u BiH, jer je dugo vremena proveo u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, gdje je postigao sjajne rezultate na polju međureligijskog dijaloga i dobrog odnosa sa drugima, koji su tamo živjeli, a jedno kraće vrijeme je proveo i u Bijeljini", rekao je Grigorije.

On je dodao da je duboko uvjeren da će Hrizostom biti čovjek dijaloga, da će biti otvoren za saradnju i da dobro poznaje situaciju u BiH.

"Hrizostom je vrijedan i radan čovjek, i to je ono što mene raduje. Mislim da je taj izbor sasvim prirodan i da je to rezultat njegovog dosadašnjeg rada", rekao je episkop zahumsko-hercegovački.

Grigorije je izrazio nadu da će izbor vladike Hrizostoma za mitropolita dabrobosanskog biti dobar i za Sarajevo, ali prije svega, za cijelu pravoslavnu zajednicu u BiH.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design