Počelo lobiranje: Povećanje akciza na naftu uskoro na dnevnom redu sjednice Parlamenta BiH

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Pred državnim parlamentarcima BiH uskoro bi se ponovo trebao naći set zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, koji ce izvršna vlast najvjerovatnije uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, saznaje Klix.ba.


Hitni postupak primjenjuje se samo kada se radi o prijedlogu zakona visokog stepena hitnosti, odnosno o prijedlogu zakona definisanom na tako jednostavan nacin da se samo može usvojiti ili odbaciti.

Ako se zakon razmatra po hitnom postupku, prijedlog zakona ne razmatraju komisije domova te ne postoji mogucnost amandmanskog djelovanja na tekst prijedloga zakona.

Na ovaj nacin bilo bi onemoguceno Komisiji za finansije i budžet Zastupnickog doma Parlamentarne skupštine BiH da se izjašnjava o setu zakona kojim je predvideno povecanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Rijec je o parlamentarnoj komisiji koja je dala negativnu ocjenu predloženim zakonima zbog cega je u konacnici set zakona i povucen iz parlamentarne procedure.

Kako saznajemo, uskoro bi trebalo da bude zakazana sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj ce predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić definisati konačne stavove s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i entitetskim ministrima finansija.

Zvizdić je ranije izjavio da ce Vijeće ministara BiH uputiti set zakona o povećanju akciza tek nakon što entitetske vlade jasno stanu iza tog prijedloga s obzirom na to da su entitetski funkcioneri ranije izjavljivali da osim akciza postoje i neke druge alternative za izgradnju autoputeva i magistralnih cesta.

Više zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH potvrdilo nam je da je uveliko počelo ponovno lobiranje da na sjednici Zastupnickog doma Parlamentarne skupštine BiH podrže povećanje akciza na naftu i naftne derivate te da su u taj proces uključeni, kako predstavnici bh. vlasti, tako i predstavnici stranih ambasada.

Kako su nam kazali izvori bliski vladajućoj koaliciji, set zakona o povećanju akciza mogao bi se naci na dnevnom redu vec 26. jula za kada je zakazana sjednica Zastupnickog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, ovo ce biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predvideno povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Nedavno je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.

U prevodu to znači da set zakona o akcizama nema podršku 25 zastupnika, dok je 17 parlamentaraca iz reda SDA, HDZ-a i SNSD-a za usvajanje (s tim što je upitno glasanje zastupnika Šemsudina Mehmedovića iz SDA koji je ranije bio suzdržan).

KLIX

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-07-2018
Udruženje Nasljeđe: Otvoreno pismo političkim partijama i građanima Srpske
16-07-2018
Vrtić "Srbija" uskoro otvara vrata mališanima (Video)
WEB design