Šarović: Dogovor o putu Sarajevo-Beograd neće se postići zbog ludog razmišljanja svih u BiH

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da se u BiH nikada neće postići dogovor o izgradnji brzog puta Sarajevo-Beograd, preko Višegrada.

On je rekao da se dogovor nikada neće postići zbog "iracionalnog, ludog razmišljanja svih u BiH", te dodao da će "pusti istočni krajevi Srpske ostati pusti, a drugi krajevi neće biti dovoljno razvijeni". Šarović je istakao da razvoj infrastrukture ide u prilog "pustim krajevima", te da bi ovaj brzi put upravo trebalo da ide preko Višegrada u Srbiju, jer je to, kako je naglasio, i stav Srbije, koja je rekla da je njena kontakt tačka Kotroman, odnosno Višegrad.

"Sa svoje strane sam pomogao da u pregovorima sa Vladom Turske ova zemlja učestvuje u finansiranju važnog pravca koji će povezati ova dva grada", rekao je Šarović, dodavši da su Turci odmah obezbijedili sredstva za izradu sve potrebne projektne i izvedbene dokumentacije, te da se Ankara obavezala da će učestvovati u finansiranju.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH su trebale da se dogovore o trasi koja će povezivati Sarajevo i Beograd, a sve ostalo je u nadležnosti resornih ministara u zemlji. "Ukoliko budemo dovoljno glupi, nećemo se dogovoriti. Bilo bi bolje da su Turci rekli da će nam dati sredstva, a da će oni sami odrediti trasu, kako niko ne bi postavljao više nikakvo pitanje", rekao je Šarović.

Kada je riječ o sporazumu o transportnoj zajednici, Šarović je ponovio da je to izuzetno bitno za BiH, jer će se u ovoj zajednici, kako je rekao, u budućnosti kreirati svi važni regionalni projekti. "Tekst ovog sporazuma je jedinstven i nijedna zemlja članica transportne zajednice ga ne može mijenjati", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu, te dodao da je tekst došao od Evropske komisije, s ciljem da se unaprijedi transportna infrastruktura u regionu zapadnog Balkana.

On je ponovio da je po pitanju ovog sporazuma čitavo vrijeme bio u komunikaciji sa nadležnima u Republici Srpskoj, te naglasio da će podržati svaki prijedlog koji dolazi iz Srpske, ali da to nije dovoljno, jer se mora slušati "glas iz Brisela", kao i partneri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Savjetu ministara BiH. Šarović smatra da bi pitanja predstavljanja zajedničkog dogovora o projektima trebalo da bude riješeno ili u Savjetu ministara ili će to riješiti resorni ministri Republike Srpske, Federacije BiH i ministar na nivou BiH.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta i mosta koji povezuje BiH i Hrvatsku preko rijeke Save, Šarović je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara doneseno više zaključaka, ali da o tome javnost treba da informiše resorno ministarstvo, a ne on.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design