Članovi SNSD-a podnose ostavke u parlamentarnim tijelima BiH

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a na konferenciji za medije, Nikola Špirić je rekao da je odlučeno da će zbog posljednjih dešavanja u Parlamentu BiH svi njihovi članovi podnijeti ostavke u parlamentarnim komisijama.

- Nemamo ništa protiv da većina odluči, da se i dalje vidi zagrljaj SDS-a i SDA - rekao je Špirić na pitanje ko će zauzeti njihove pozicije u parlamentarnim komisijama i odborima. On je uputio i oštru kritiku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i SDA za koje je rekao da su zajedno sa strancima "projektovali Savez za promjene u Vijeće ministara BiH".

- Zvizdić i SDS su pokušali da nametnu svoj Mehanizam koordinacije pa nisu uspjeli. Ovaj sada koji su usvojili ne žele da poštuju. Isključivi krivci zašto nije potpisan ugovor o Transportnoj zajednici su Šarović i Zvizdić. Mi iz SNSD-a nemamo ništa protiv tog sporazuma, ali hoćemo da se ispoštuje Mehanizam koordinacije. RS jedina ima vertikalni kapacitet da nosi evropske procese. Ministri iz SDS-a i PDP-a ne odgovaraju nikome, rade u ličnom interesu, a ne u interesu RS - rekao je Špirić.

On je optužio Savez za promjene da je "instrumentalizovan u vođenju specijalnog rata protiv institucija RS".

- Prvi put u istoriji postojanja institucija predstavnici SDS-a i PDP-a pozivaju da se sankcionišu institucije RS. Ostat ce sramna izjava ministra koji je rekao da podržava odluku RAK-a da kazni javni servis. Mislimo da ovaj Savjet ministara osuđen dalje da radi onako kako je radio. Živimo u zemlji u kojoj v. d glavnog tužioca traži da je zaštite od ministra bejzbjednosti - rekao je Špirić.

Istakao je da obavještajnu službu u BiH kontrolišu Bošnjaci.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design