Obezbijeđena većina za akcize

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Nije izvjesno da će se zakon o dodatnim akcizama na gorivo, odnosno povećanju akciza za putarine, naći u srijedu pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Po svemu sudeći skupštinska većina je ovog puta obezbijeđena na čemu su prethodnih mjeseci uporno radili i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prije svega, šef delegacije EK u BiH Lars Vigemark, kao i ambasadorka SAD Morin Kormak.   Veće akcize tražile su i vlade Republike Srpske i Federacije BiH, jer je to bio uslov za novi aranžman sa MMF-om.

Iako je Savjet ministara BiH prošle sedmice preglasavanjem srpskih ministara usvojio zakon, on još nije upućen u parlamentarnu proceduru jer se vjerovatno još uvijek traži potrebna većina za njegovo usvajanje.

Za povećanje cijene goriva sigurno će glasati poslanici HDZ-a i SDA a njih u stopu prati i šest poslanika SNSD-a.

Predsjednik Republike Srpske, koji je i predsjendik SNSD-a, Milorad Dodik podsjeća da se SNSD zalaže za donošenje većih akciza, navodeći da su poslanici te stranke već dva puta glasali da se povećaju akcize na gorivo.

"Mislim da je velika šteta napravljena svima što to nije usvojeno još proljetos. Izgubljeno je ozbiljno vrijeme i ozbiljan novac. Republika Srpska je na osnovu toga izgubila oko 90 miliona maraka". kaže Dodik .

Tvrdi da je zbog odbijanja povećanja akciza na gorivo Republika Srpska izgubila i preko 700 miliona novih kredita. On smatra da je za to odgovoran SDS koji na taj način želi da nanese štetu Vladi Republike Srpske.

Iz SDS-a odgovaraju da neće podržati povećanje cijene goriva te da će biti zanimljivo vidjeti ko će glasati za to, prije svega ko će promijeniti mišljenje, jer ta inicijativa već pet puta do sada nije dobila podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

",Ako bude onih koji su po receptu ,,papaka'' iz Republike Srpske spremni da promijene mišljanje i podrže akcize javnost će to vidjeti. Saznaćemo ko su papci'', kaže poslanik SDS-a Borislav Bojić i dodaje da SDS ni ovog puta neće podržati povećanje cijene goriva i uvođenje novih akciza.

Mišljenje će vjerovatno promijeniti poslanici SBB-a čiji lider je saopštio da će ta stranka podržati uvođenje novih nameta i povećanje cijene goriva.

"Želim da se zahvalim međunarodnoj zajednici,prije svega gospodinu Vigemarku (Lars) i američkoj ambasadorki Kormak (Morin), na medijaciji koja je imala za cilj da nam objasni važnost donošenje ovog zakona'',izjavio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pravdajući promjenu stavova oko akciza.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design