Usvojen zakon: Na izborima se uvode skeneri glasačkih listića i video-nadzor

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prijedlog SBB-a, SDP-a i DF-a o Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora.

 
Iz ove tri stranke tražili su i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa. U obrazloženju zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Protiv prijedloga su glasala dva zastupnika HDZ-a BiH i svi zastupnici SNSD-a.

 -Kako je izjavio Saša Magazinović (SDP) ovo je veoma važan korak jer izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači. Na ovaj način će se uvesti maksimalna transparentnost u izborni proces.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Samir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenje biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Šefica Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoje brojne nepravilnosti koje se odnose na dobijanje glasova na izborima te da je dobro ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, prema kojima će se glasački listići skenirati.

Predstavnički dom usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Domu naroda na razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku.

Vijesti/KLIX

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

09-12-2018
Priče s' kamena: Legenda o Nemanjićima (Video)
09-12-2018
U toku završni razgovori oko podjele ministarskih mjesta, SNSD-u se SMIJEŠI NAJVIŠE RESORA
WEB design