Čović i Ivanić osuđuju Bakirov stav o Ananu

Objavljeno: . u kategoriji Bosna i Hercegovina

Mladen Ivanić i Dragan Čović, članovi Predsjedništva BiH, izdali su danas saopštenje u kojem se ograđuju od jučerašnjeg saopštenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića povodom smrti Kofija Anana, bivšeg generalnog sekretara UN-a.

– Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isključivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH. Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije – stoji u saopštenju dva člana Predsjedništva.

Saopštili su da ne dijele ocjene koje je Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti Kofija Anana.

– Osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – saopšteno je.

Iz Predsjedništva BiH juče je medijima dostavljeno saopštenje za javnost nalosvljeno kao “predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Annana”.

– Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša u mnogo čemu simbolizira UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvine olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova – pisalo je u saopštenju Bakira Izetbegovića.

Agencije

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

16-11-2018
Iz štampe izašla knjiga "Đed koji je volio karpuzu" (Video)
15-11-2018
Narodna biblioteka dobiće izložbeni prostor na otvorenom: Danas počelo oslikavanje murala
15-11-2018
Dvije godine X-EXPRESSa: Pokloni za novorođenčad u deset gradova (Foto)
WEB design