Danas obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Mostaru

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

U Mostaru će danas biti obilježeno 25 godina od stradanja 29 srpskih civila i vojnika na lokalitetu Buna, te 386 Srba iz doline Neretve, koji su ubijeni 14, 15. i 16. juna 1992. godine.


Četvrt vijeka od stradanja Srba u Mostaru biće obilježeno bacanjem cvijeća u rijeku Bunu kod Mostara i služenjem parastosa u Crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Na taj način nevesinjska Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila obilježiće Dan nestalih i poginulih hercegovačke regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Skup na Buni predviđen je u 10.30 časova, parastos u 11.00 časova, dok je polaganje vijenaca i cvijeća kod Spomen-kosturnice u Nevesinju najavljeno ua 13.00 časova.

Na lokalitetu Buna 15. juna 1992. godine poginulo je 18 srpskih boraca i 11 civila, čime je počeo egzodus srpskog naroda u Mostaru i okolini.

Istog dana granatiran je i zapaljen najljepši pravoslavni hram na ovim prostorima - Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru.

Prema podacima nevesinjske Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, 25 godina nakon progona i stradanja srpskog stanovništva u dolini Neretve i dalje je nepoznata sudbina 85 lica.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava
23-04-2018
Nik Dučić komandant "Bondstila" - Slavimo Nikoljdan i planiramo posjetu Trebinju