Vladika Grigorije ugostio arhiepiskopa sirijskog Benjamina

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ugostio je arhiepiskopa Sirijsko-jakovitske crkve u Švedskoj Benjamina /Atasa/ koji sa sveštenstvom i saradnicima boravi u Hercegovini.


Vladika Grigorije i sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske ugostili su delegaciju iz Švedske u Trebinju, Prebilovcima, Žitomisliću, Mostaru, Nevesinju i Bileći.

Delegacija iz Švedske prije Hercegovine posjetila je Srbiju gdje su se sastali sa NJegovom svetosti patrijarhom Irinejom.

Arhiepiskop Benjamin kaže da je prvi put u Srbiji i BiH, te da je saradnja dvije crkve odlična.

"Razgovarali smo o tome da će naše crkve biti bliže jedna drugoj, ali kako i da dođemo ovdje i investiramo. Mi imamo više od 300.000 pravoslavnih Sirijaca u Evropi, a 100.000 u Švedskoj, oni su jako uspješni. Srbija i Hercegovina daju velike mogućnosti da se investira ovdje", rekao je arhiepiskop Benjamin Srni.

On naglašava da je crkva jako važna za državu i društvo, te da će on kao vjerski lider pozvati uspješne Sirijce iz Evrope da investiraju u Srbiju i BiH.

Arhiepiskop naglašava da je Hercegovina prelijepa i da su jako srdačno dočekani, a ljudima je poručio da moraju imati toleranciju i poštovanje jedni prema drugima.

"Religija je jako važno i vjera nas uči da poštujemo jedni druge. Mi smo svi braća i sestre, a onaj ko ne voli komšiju ne voli Boga", poručuje arhiepiskop Benjamin.

Govoreći o ratu u Siriji on je istakao da hrišćani bježe iz te zemlje i bježe u zemlje gdje imaju demokratiju i sigurnost za život.

"Zapadne zemlje mogu učiniti mnogo da zaustave građanski rat u Siriji. Ako se rat nastavi, mnoštvo naroda će željeti doći u Evropu i velika odgovornost je na Evropi. Da bi zastavili priliv izbjeglica mora se promijeniti režim u tim zemljama i moramo ustanoviti bezbjednost. Važno je uspostaviti mir", naglasio je on.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design