Savčić: Spomen-česma u Fazlagića kuli - provokacija za Srbe

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra neprimjerenim i provokacijom za srpski narod otvaranje spomen-česme "u čast stradalim Bošnjacima" u Fazlagića Kuli kod Gacka, zloglasnom ustaškom uporištu iz Drugog svjetskog rata.

"Otvaranje ove spomen-česme u najmanju ruku predstavlja provokaciju za srpski narod. Nije mi poznato kakvo uopšte značenje ima ova česma u muslimanskom svijetu na našoj teritoriji, ali mislim da ovo ne vodi ničemu dobrom, pogotovo kada se to dešava na mjestu zloglasnog ustaškog uporišta iz Drugog svjetskog rata Fazlagića Kuli", rekao je Savčić Srni.

Savčić je upitao šta bi se desilo da nekom iz srpskog naroda padne na pamet da podiže nekakav spomenik na mjestu stradanja Bošnjaka.

"Ako budemo išli tim putem da jedni druge provociramo, da neprekidno podsjećamo na nešto iz daleke prošlosti onda ne vidim budućnosti na ovim prostorima", istakao je Savčić.

Komentarišući činjenicu da je na zahtjev Islamske zajednice BiH ministar odbrane BiH Marina Pendeš potpisala saglasnost za slanje počasnog voda Oružanih snaga BiH na otvaranje ove spomen-česme, Savčić je rekao da mu nisu poznata pravila i rješenja u Oružanim snagama BiH.

"Nisam siguran da li je sve ovdje sa stanovišta procedure ispoštovano zbog čega bi odgovore na ova pitanja trebalo da daju nadležni u Ministarstvu odbrane BiH. Ukoliko bude prekršena procedura onda moramo postaviti ozbiljno pitanje svrhe postojanja Oružanih snaga BiH", kaže Savčić.

On je ocijenio besmislenim postojanje zajedničkih Oružanih snaga BiH, koje skupo plaćamo, da bi bile u funkciji provokacije drugih naroda.

"Ne želim da osporavam svakom narodu da obilježava mjesta stradanja svojih sunarodnika, ali to je neprimjereno u Fazlagića Kuli koja je čuvena po zlu i krvava. Siguran sam da bi se u njoj ponovo desile iste stvari u proteklom ratu da nije bilo istorijske uloge Vojske Republike Srpske u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske", zaključio je Savčić.

U Fazlagića Kuli kod Gacka otvorena je spomen-česma "u čast stradalim Bošnjacima" iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, osim zvanične zastave BiH, "ukrašavala" je i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava takozvane Armije BiH.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design