Mostar: Vladike Grigorije i Dimitrije osvještali sedam krstova

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

Vladika njemački Grigorije i zahumsko–hercegovači Dimitrije osvještali su sedam pozlaćenih krstova koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru koji je još u izgradnji.

"Veliki je ovo dan za sve Srbe pogotovo za Hercegovce. Nekada sam mislio da je ovo preveliki hram za ovako malo mjesto, ali kada sam vidio naše bližnje i da poštujemo sve naše susjede siguran sam da nam je zato Bog dao da izgradimo ovaj hram. Ovaj hram je pretrpio mnoga iskušenja, jer nije đavolu mio, ali gradeći malo po malo shvatili smo da je Bogu mio, a kada je nešto Bogu milo sigurno će je da će se uspješno završiti. Ovo je saborni hram svih nas. Važan je jer je on naše vaskrsenje, naše vaznesenje, naša radost i uvijek mu se vraćamo", istakao je vladika Grigorije.

Prije samog čina osvještanja krstova sveta liturgija služena je u staroj crkvi u Mostaru. Poslije završetka svete liturgije kršteno je i dvoje djece. Mnogobrojni vjernici su se iz stare crkve u Mostaru, poslije svete liturgije i čina krštenja, uputili u Saborni hran Svete Trojice gdje su prisustvovali osveštavanju sedam krstova koji će krasuti kupole ovog svetog hrama.

Mostarski Srbi zajedno sa gostima došli su da obilježe ovaj, kako kažu, za Mostar i srpstvo veliki dan. Mnogobrojni vjernici, koji su stigli iz svih krajeva Republike Srpske, ali i šire, istakli su da im je puno srce i da je ovo veliki dan za sve vjernike.

ATV

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-11-2018
Skupština grada: Usvojeni nacrti drugog rebalansa ovogodišnjeg i budžeta za narednu godinu
WEB design