Služen parastos i položeni vijenci na Spomenik slobode u Nevesinju

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

Sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske služili su danas parastos poginulim borcima kod centralnog spomen-obilježja u Nevesinju, povodom obilježavanja Mitrovdana - krsne slave opštine i sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

Na Spomenik slobode položeni su vijenci i odata je počast za 476 poginulih boraca Nevesinjske brigade, od kojih 64 u dvije mitrovdanske bitke, zbog kojih Nevesinje danas proslavlja Mitrovdan kao slavu opštine.

Vijence na spomenik položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, u ime Narodne skupštine Republike Srpske poslanik Ilija Tamindžija, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske s predsjednikom Milomirom Savčićem na čelu, te izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na spomen-obilježje vijence su položile i delegacije ove i istočnohercegovačkih opština, veliki broj delegacija boračkih udruženja, kao i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Mitrovdan, Nevesinje (Foto: RTRS)

Vijence su položili i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, u ime Vlade Srbije, kao i delegacija Fonda podrške strateškoj bezbjednosti Rusije /FSSB/, Organizacija starješina Srpske.

Nakon polaganja vijenaca, osveštan je Dom kulture u Nevesinju koji nosi ime nedavno preminulog glumca Nebojše Glogovca, a u toj ustanovi potom je održana svečana akademija povodom Mitrovdana.

Parastosu je prethodila sveta arhijerejska liturgija, koju je jutros u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Umirovljeni episkop Atanasije se nakon liturgije prisjetio teških dana Mitrovdana 1992. godine, kada je i sam došao u Nevesinje.

On je naglasio da je Nevesinje podnijelo veliku žrtvu za pravoslavlje i za Hrista, te da mu je tada pomogao Sveti Dimitrije, koji će uvijek pomagati ovom gradu.

Mitrovdan se s posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Republika Srpska.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750.

Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, a 140 ranjeno.

Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje radi spajanja s Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve.

Dvodnevnu manifestaciju povodom Mitrovdana organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-11-2018
Skupština grada: Usvojeni nacrti drugog rebalansa ovogodišnjeg i budžeta za narednu godinu
WEB design