Vraćen stari sjaj oskrnavljenim freskama Bitke na Sutjesci

Objavljeno: . u kategoriji Hercegovina

Na Tjentištu je danas otvorena Spomen-kuća Bitke na Sutjesci "Panorama", gdje su završeni šestomjesečni konzervatorsko-restauratorski radovi u kojima je obnovljeno 13 fresaka akademskog slikara Krste Hegedušića.

 

Freske, koje su oštećene tokom proteklog rata, prikazuju nadčovječansku borbu partizana na Sutjesci, a obnovljene su zahvaljujući pomoći Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa.

Restauraciju fresaka obavila je konzervator-restaurator Vanja Šotra Dursun uz pomoć fočanskog slikara NJegoša Miletića.

"Ima tu još posla, ali u ovoj fazi smo prezadovoljni onim što smo uradili. Još bi trebalo sanirati krovne prozore i krovni pokrivač, te početi sa prikupljanjem sredstava za obnovu prostora ispod - ima vlage iz temelja i sa krovova. Ako bude krov kako treba, što se nas tiče, mi pružamo garanciju kao Austrougari - stotinu godina", rekla je Dursun.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović istakao je da su prvi put nakon 25 godina sve freske kompletno restaurisane.

"Vrijednost radova procijenjena je na oko 100.000 dolara, a sve je urađeno besplatno zahvaljujući Republičkom zavodu. Sav naš trošak bila je hrana i spavanje za restauratora iz Banjaluke", rekao je Pavlović.

On je naveo da će nastojati da obnove i bioskopsku salu u podrumu objekta.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa Slobodan Nagradić istakao je da je Spomen-kuća, koja je remek-djelo arhitekte Rade Radovića, značajan istorijski i umjetnički objekat.

"Republički zavod je skromnim sredstvima učestvovao u restauraciji objekta, ali je značajnije što je stručno lice Zavoda, umjetnik Vanja Šotra Dursun, više mjeseci provela ovdje i rezultati njenog rada će, od danas, pa u nekoliko narednih vijekova biti vidljivi svakom putniku namjerniku i slučajnom prolazniku Tjentištem i Fočom", rekao je Nagradić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je Spomen-kuća rijetko umjetničko djelo koje je nadraslo vrijeme i događaj kome je posvećen.

"Spomen-kuća je najbolji svjedok svega onoga što se dešavalo na Sutjesci, jer ovdje je upisano 7.380 imena onih koji su dali za slobodu", naveo je Mašić.

Otvaranju Spomen-kuće prisustvovao je i generalni sekretar Saveza udruženja NOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Đurović, koji je istakao da je srećan što je spomen-kompleksu na Sutjesci vraćen stari sjaj.

"Hvala svima koji su uložili napore da ovo ponovo bude veliki most među bivšim jugoslovsnkim republikama koje imaju zajedničku prošlost i koje treba da gledaju zajedno u budućnost. Ovo je ratna prijestonica jugoslovenskih naroda, a sada treba da bude prijestonica mira, prijateljstva, ljubavi i zajedničkog nastojanja da se sačuva ova ljepota i naša sloboda", rekao je Đurović.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design