Đokić – Dačić: Srbi da zaštite svoje interese

Objavljeno: . u kategoriji Region

Republika Srpska i Srbija treba da u narednom periodu djeluju da bi se dokazalo da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zloupotrijebio položaj u Predsjedništvu BiH i uzurpirao institucije BiH, te o tome obavijestiti Međunarodni sud pravde.

Ovo su ocijenili ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku u Beogradu, kojem je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Đokić je izjavio novinarima, poslije sastanka, da je veoma važno da u ovom trenutku Srpska i Srbija nastave zajedno intenzivno da rade na zaštiti interesa Srbije od jednog čina samovolje, za koji se opredijelio Bakir Izetbegović u ime svoje politike i jednog naroda u BiH u pokušaju da pokrene postupak protiv Srbije.

“Srbija je kroz ovaj proces napadnuta, a krajnja meta je Republika Srpska i mi smo toga potpuno svjesni”, rekao je Đokić.

Đokić je upozorio da, u svakom slučaju, ne treba biti ni neoprezan, te izrazio bojazan da bi negdje na nekom nivou mogao da “proradi uticaj neke druge vrste koji se izdiže iznad međunarodnog prava i prava uopšte i da se izvrši pritisak na Međunarodni sud pravde da se na bazi nekih političkih stavova i promišljanja donose neke odluke u okviru suda”.

“Mi se toga plašimo i zato mislimo da u ovom trenutku ne smijemo biti neoprezni, nego, naprotiv, treba da budemo budni i u ovoj fazi okončati ovaj proces, tako što će se okončati ova inicijativa koju je nelegalno pokrenuo Izetbegović u ime BiH”, rekao je Đokić.

On je izrazio zadovoljstvo razumijevanjem Beograda na stav Srpske da treba sve učiniti da se ova aktivnost okonča tako da se dokaže da je ovo nelegitiman proces, koji je pokrenuo Bakir Izetbegović, koji je nanio ogromnu štetu odnosima u regionu, a posebno Srbije i BiH.

“Na taj način je u nepovoljan položaj dovedena i Republika Srpska, zbog samovolje i uzurpacije institucija od jednog člana Predsjedništva i jednog predstavnika naroda – bošnjačkog”, rekao je Đokić.

On je istakao da je na sastanku zajednički konstantovano da Srpska i Srbija treba zajedno da djeluju, kao i da treba obavijestiti Međunarodni sud pravde da se desio jedan čin samovolje, što je neprimjereno za pravnu praksu.

Đokić kaže da vjeruje da su pravne činjenice na strani Srbije i da očekuje da će se ponovo dokazati, kao i prije 10 godina, da Srbija nije kriva, niti umiješana u ono za šta je želi teretiti Bakir Izetbegović i njegova politička stranka.

“Mi očekujemo da se to samo može dokazati ponovo, jer nekih novih činjenica nije bilo, niti je bilo okončanih procesa za ono na šta se pozivaju Bošnjaci da imaju kao neke nove argumente u vezi sa nekim novim procesima, koji su vođeni u Haškom tribunalu protiv nekih Srba”, rekao je Đokić.

On je dodao da je Dačić uvijek govorio o stavovima Srbije i jasno upozoravao na sve probleme, koje drugi stvaraju, želeći da nanesu štetu Republici Srpskoj, te da je uvijek imao odnos apsolutne podrške, razumijevanja i zaštite prema Srpskoj, ali na pravičan način koji nikoga ne povređuje.

VAŽNO DA SRBI U NAREDNOM PERIODU ZAŠTITE SVOJE INTERESE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija životno zainteresovana za političku stabilnost u regionu, ali da je veoma važno da u narednom periodu Srbi i Srbija zaštite svoje interese zbog zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

“Važno je i da se ne narušava politička stabilnost i uopšte mir u BiH u nekom narednom periodu”, rekao je Dačić nakon sastanka u Beogradu sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

On je podsjetio da je Srbija tužena, iako je Međunarodni sud pravde presudio prije 10 godina da nije odgovorna.

Dačić je naveo da je na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, još jednom istakao podršku Srbije srpskom narodu u BiH i Republici Srpskoj, kao i pravo na ravnopravnost naroda i entiteta u BiH.

On je dodao da je razgovarano o svim izazovima koji postoje, a prije svega koje je uzrokovalo ponašanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji želi da BiH predstavi kao svoju državu.

Dačić je naveo da Izetbegović sve predstavnike drugih naroda praktično smatra “ostatkom” i ne uvažava, niti traži njihovo mišljenje za pokretanje određenih postupaka, kao što je bio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“U tom smislu, Srbija je životno zainteresovana za političku stabilnost u regionu, zato što u regionu živi veliki broj Srba, isto tako u Republici Srpskoj i cijeloj BiH”, rekao je Dačić.

On je istakao da Beograd želi da se sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom, ali, sa druge strane, traži i poštovanje i da se uvažavaju neki osnovni principi o kojima se više puta dogovarao sa Sarajevom.

“Imali smo jedan uspješan sastanak Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, da bi mjesec dana nakon toga usljedio ovakav potez Bakira Izetbegovića koji nas sve vraća godinama i decenijama unazad”, rekao je Dačić.

Što se tiče razgovora o energetici, on je naveo da su ministri Đokići i Antić razgovarali o određenim projektima koji se tiču saradnje Srpske i Srbije u oblasti energetike, na osnovu zajedničkog programa saradnje vlada Srbije i Republike Srpske.

Kada je riječ o partijskim pitanjima, Dačić je rekao da Socijalistička partija Srbije /SPS/ podržava Socijalističku partiju na čijem je čelu Petar Đokić, a koja uvažava odluku SPS-a da podrži Aleksandra Vučića kao zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.

“Socijalistička partija je uvijek podržavala aktivnosti i izborne aktivnosti SPS-a. U ovom slučaju na predsjedničkim izborima oni uvažavaju našu odluku da podržimo zajedničkog kandidata Aleksandra Vučića i sa te strane ćemo nastaviti našu političku saradnju u narednom periodu”, rekao je Dačić.

(Srna)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato