Ko su sve kandidati za predsjednika Srbije?

Objavljeno: . u kategoriji Region

Predsjednica Skupštine Maja Gojković raspisala je predsjedničke izbore, a nekoliko sati nakon toga spisak kandidata se proširio za još dva imena.

Izbori će biti održani 2. aprila, a Gojkovićeva je prilikom raspisivanja imala i poruku za kandidate.

"Želim im da u kampanji ne zaborave građane Srbije, poštuju građane Srbije i računaju na njihove glasove ako im se obraćaju programom, ne mržnjom. Da se bore radom i odgovornošću, poštuju demokratske procese i volju građana koja će biti iskazana", navela je ona.

U trku, sudeći prema dosadašnjim najavama, ulazi dvocifreni broj kandidata, njima su se pridružili lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, kao i lider LSV Nenad Čanak.

Skupština DЈB odlučila je da lider pokreta Saša Radulović bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Radulović je ranije najavljivao da ukoliko ne bude dogovora Vuka Јeremića i Saše Јankovića da će i DЈB imati svog kandidata.

Nedugo nakon toga i Predsjedništvo LSV izglasalo je da Nenad Čanak bude kandidat te stranke.

Glavni odbor SNS jednoglasno je 17. februara podržao lidera stranke Aleksandra Vučića za kandidata na izborima za predsjednika Srbije.

Nakon nedjelja spekulacija, a potom i nekoliko dana tenzija, Tomislav Nikolić odlučio je da se ne kandiduje. Iza Vučića su stale i SPS i sve druge stranke vladajuće koalicije, te će on biti zajednički kandidat stranaka koje participiraju u vlasti.

Lider SNS Aleksandar Vučić naveo je da prihvata kandidaturu za predsjednika Srbije nakon sjednice Glavnog odbora te stranke.

“Hteli su da me imaju na crti, ja im na tu crtu izlazim“, naglasio je Vučić.

Vučić je svoju kampanju započeo mitingom u Vranju.

Kandidat je i nekadašnji ministar spoljnih poslova i predsjednik generalne skupštine UN Vuk Јeremić.

U januaru je kandidaturu objavio i bivši zaštitnik građana Saša Јanković. Skupom u Hali sportova 19. februara započeo je svoju kampanju, a podršku mu je pružila Demokratska stranka.

Među prvima su predsedničke kandidature na ovogodišnjim izborima najavili i Vojislav Šešelj, lider radikala koji se prošle godine vratio poslije 13-godišnjeg boravka u zatvoru u Hagu i uspio da uvede radikale u parlament, predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji kaže da će na izbore izaći kao "kandidat naroda", a da njegova Srpska narodna partija, ukoliko to želi, ima pravo da kandiduje nekog drugog.

Kanidat DSS je Aleksandar Popović, koji je u dva navrata bio ministar u Vladi Srbije, a bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Јugović, koji je napustio tu stranku zbog predsedničke kandidature, ranije je rekao da će biti kandidat građana, jer smatra da levica mora da ima svog kandidata, te da ima podršku Samostalnog sindikata.

Na listi je i jedna dama – Danijela Sremac, predsednica Srpskog instituta u Vašingtonu, organizacije koja se u Americi bori za prava Srba.

Iz Amerike dolazi i Vladimir Rajčić , filmski producent, koga javnost pamti i kao čoveka koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, koji je kasnije demantovao Trampov izborni štab.

Predsjedničku kandidaturu najavio je i predsjednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Јanjić, koji tvrdi da mu je do sada podršku dalo više od 150.000 ljudi iz Srbije.

Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS i estradni menadžer Saša Mirković i bivši visoki funkcioner Treće Srbije desničar Angrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Јankoviću.

Kandidaturu je najavio još jedan bivši član Treće Srbije, Miroslav Parović, koji će biti kandidat Narodnog slobodarskog pokreta.

Vanparlamentarna Republikanska stranka najavila je da će se njen predsjednik Nikola Sandulović kandidovati na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Rok za podnošenje kandidatura za učešće na izborima za predsjednika Srbije je 12. mart u ponoć, propisano je Rokovnikom o vršenju izbornih radnji u postupku sprovođenja predsjedničkih izbora koji je usvojila Republička izborna komisija. To znači da bi kandidata moglo da bude još.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato