Dodik: Ostaviti nesuglasice i okrenuti se jačanju saradnje

Objavljeno: . u kategoriji Region

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Mostaru da je vrijeme da se nesuglasice u regionu ostave po strani i da se zemlje okrenu jačanju saradnje.


Dodik je naveo da je dobra prilika za razgovor o tome večerašnji susret regionalnih lidera u Mostaru.

Na pitanje novinara šta očekuje večeras od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da ne očekuje ništa jer je Izetbegović stvorio probleme i u Federaciji BiH /FBiH/ i BiH. 

"Neka on snosi svoju odgovornost, meni je to simpatično", dodao je Dodik. 

Dodik je istakao da je Srbija i do sada vodila aktivnu politiku saradnje, da nije učinila nijedan korak da usložni odnose sa BiH, već je to učinio Bakir Izetbegović. 

Predsjednik Srpske je rekao da ga raduje Vučićeva pobjeda na predsjedničkim izborima u Srbiji, dodajući da je za region važna stabilna Srbija, što garantuje Vučićeva politika mira i stabilnosti. 

Priče o nestabilnosti regiona i mogućim sukobima Dodik je nazvao običnim izmišljotinama i spekulacijama. 

"Ne vjerujem u priče da je region nestabilan i da može doći do sukoba, to su spekulacije izvana od onih koji su ovdje pravili karijere na lažnim pričama", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, iako ne funkcioniše vlast na nivou BiH i iako u FBiH ima problema, nema naznaka nekog nasilja, a postoji generalna opasnost od terorizma. 

Dodik i Vučić večeras su zajedno došli u restoran "Romansa" u Mostaru, gdje je organizovana zajednička večera lidera regiona. 

Srna

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato