Ubjedljiva pobjeda opozicije: Herceg Novi ponovo slobodan grad

Objavljeno: . u kategoriji Region

Herceg Novi je ponovo slobodan grad, pošto su opozicione stranke ostvarile ubjedljivu pobjedu na vanrednim lokalnim izborima.

Demokratska Crna Gora je saopštila njihove rezultate nakon 100% izbrojanih glasova. Prema njihovim podacima, DPS je osvojio 31% ili 12 mandata, Demokrate nepunih 25% ili 9 mandata, Demokratski front nepunih 11%, odnosno 4 mandata, Novska lista 7.8% ili tri mandata, a Socijalistička narodna partija 5.5% ili 2 mandata. Po jedan mandat su osvojili Izbor, Socijaldemokrate, koalicija SDP i URA i Građanska lista za Herceg Novi.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je proglasio pobjedu opozicije u Herceg Novom i poručio da je Demokratska partija socijalista doživjela ubjedjljivi politički nokaut.

Dali smo riječ i riječ smo održali. Nakon Budve, nakon Kotora od večeras je i Herceg Novi slobodan,” kazao je Bečić.

Bečić je na konferenciji za novinare kazao da je DPS u odnosu na parlamentarne izbore pao za pet procenata, a da su Demokrate sa 14 skočili na 25 procenata.

I nakon Budve, i nakon Kotora i nakon šamara u Nikšiću, DPS je u Herceg Novom doživio ubjedljivi politički nokaut,” kazao je Bečić. On je rekao da je ovo najsrećniji dan u njegovom životu i pozvao pristalice da slave mirno u svojim domovima.

Bečić je takođe rekao da je poslije Kotora i Budve i Herceg Novi slobodan grad.

Prvi put sada u Herceg Novom, 19 odbornika imaju partije koje nikada nisu bile u koaliciji sa DPS. Herceg Novi je u političkim krugovima bio prepoznat kao grad sa nacionalnim predznakom, a sada je veliki broj glasova dobila građanska partija„, rekao je Bečić.

Nosilac izborene liste Demokratskog fronta Simonida Kordić potvrdila je opozicionu pobjedu.

Prema rezultatima koji su stigli i koje smo obradili u izbornom štabu DF-a, sastav lokalnog parlamenta u Herceg Novom bi trebalo da izgleda ovako: Demokratski front 4 mandata, Demokratska partija socijalista 12, Novska lista 3, Socijaldemokrate 1, Građanska lista Mišo Škobalj 1, Demokrate 9, Socijalistička narodna partija 2, Izbor 1 i SDP-URA 1. Ono što ovi rezultati govore je da je na ovim izborima pobijedila opozicija, da DPS prema ovim nalazima ne može da formira vlast, i da će nova vlast u Herceg Novom biti opoziciona“, istakla je ona.

Ocijenjujući kampanju, Kordić je kazala da je za DF bila izuzetno teška i pod pritiskom političkog režima iz Podgorice, od optužnica preko manipulacije državnim udarom.

Nosilac izborne liste SNP-a Danijela Đurović kazala je da će opozicija formirati novu vlast u Novom.

Na ovim izborima opet se pokazuje da opozicioni birači imaju većinu i vjerujem da će se u tom smislu formirati i buduća vlast . U svakom slučaju, što se tiče rezultata SNP-a, nisam zadovoljna, ali ćemo svakako učestvovati u vlasti sa ostalim opozicionim partijama“, rekla je ona.

Demokratska partija socijalista osvojila je 12 mandata na lokalnim izborima u Herceg Novom, saopštio je Petar Ivanović koji je bio koordinator te partije za Herceg Novi.

Ovi izbori su pokazali prekompoziciju na političkoj sceni Crne Gore. Građni Herceg Novog nas nijesu najbolje shvatili„, rekao je Ivanović, ali nije objasnio šta to tačno znači.

in4s.net

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato