Crna Gora i zvanično u NATO-u

Objavljeno: . u kategoriji Region

Crna Gora je danas i formalno postala 29. članica NATO-a, nakon što je crnogorska delegacija u Vašingtonu predala američkom podsekretaru Tomasu Šenonu instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora.

Šenon je rekao da su na putu ulaska Crne Gore u Alijansu svi dali svoj doprinos.

“Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi”, naveo je Šenon.

On je dodao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

“Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv `Islamske države`. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka”, rekao je Šenon.

On je istakao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećenje poštovanju člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

“Vrata NATO-a ostaju otvorena”, naveo je Šenon.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

“Nakon stotinu godina, kada smo izbrisani sa političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO”, naveo je Marković.

SAD, kako je dodao Marković, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

Marković je zahvalio i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

“Vjerujemo i da je ovo istorijski dan i za NATO. Od danas smo saveznici i uživaćemo benefite kolektivnog sistema bezbjednosti”, rekao je on.

Dokument instrument pristupa predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

20-01-2018
Deset godina mješovitog hora „Tribunia“: LJUBAV, POŠTOVANJE I POŽRTVOVANJE
20-01-2018
Razgovor: "Zlatne strune" (Video)
19-01-2018
Pogledajte kako je bilo na prvom plivanju za časni krst u Bileći (VIDEO)
19-01-2018
Zbog čega su sestre Spaić, umjesto katedri u Beogradu, izabrale povratak u Trebinje? (VIDEO)
Vasa reklama dole sredina