Lončar: Dozvati se pameti i vakcinisati djecu!

Objavljeno: . u kategoriji Region

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar danas je ponovo pozvao roditelje na odgovorno ponašanje i poručio im da vakcinišu djecu protiv malih boginja, navodeći da je do sada bilo devet smrtnih slučajeva izazvanih morbilama, što nije smjelo da se dogodi.

 

"Najmlađe dete imalo je 15 dana, a najviše obolelih je do pet godina", rekao je Lončar i napomenuo da je vakcinisanje jedini način da se ovakvi ishodi spriječe.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da mu nije jasno zašto se roditelji ne odazivaju pozivima za vakcinaciju djece, te pozvao medije da više izvještavaju o značaju vakcinacije.

Lončar je naglasio da Srbija raspolaže dovoljnim količinama vakcina, kao i da je od početka godine vakcinisano duplo više djece u odnosu na prošlu godinu.

"Ide na bolje, ali nije dovoljno. Ovo je apel da je krajnje vreme da svi budemo odgovorni i da slušamo struku", poručio je Lončar.

Od početka oktobra prošle godine u Srbiji i na teritoriji u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica registrovana su ukupno 3.162 slučaja malih boginja.

Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Većina oboljelih /95 odsto/ nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ozbiljnijih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 349 oboljelih, navode iz "Batuta".

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design