NDP podnio prijave protiv Izetbegovića i Softića

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

NDP je Tužilaštvu BiH uputio danas krivične prijave protiv samozvanog agenta BiH pred sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude iz spora između BiH i SR Jugoslavije koji je okončan 2007.

“Pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnova za sumnju da je Sakib Softić svojim radnjama, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja, pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlašćenog vršenja službene radnje Krivičnog zakona Federacije BiH”, saopšteno je iz NDP-a.

U saopštenju se navodi da pravni tim koji se bavio izradom tužbe, takođe, smatra da postoji osnov za sumnju da je Izetbegović svojim radnjama u vezi sa djelovanjem Softića, bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja, pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja Krivičnog zakonika BiH.

U NDP-u smatraju da ovo pitanje, od kada je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega su se opredijelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima.

“Vjerujući da Tužilaštvo i Sud BiH imaju obavezu da u svakom pravosudnom predmetu iskažu nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost, očekujemo od Tužilaštva BiH da ovu prijavu uzme u razmatranje u što kraćem roku i da iskaže efikasnost u postupanju jednaku slučajevima koju je ovo Tužilaštvo iskazalo u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike Srpske iz septembra 2016. godine, kao i u vezi sa učešćem jedinice Oružanih snaga BiH u obilježavanju i slavljenju Dana Republike Srpske 9. januara 2017. godine”, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato