Radnici Željeznica RS koji štrajkuju glađu pozvali građane na okupljanje

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

BANJALUKA - Predstoje nam teški dani, ali mi radnici Željeznica Republike Srpske ćemo istrajati u zaštiti svojih dobara, prava i porodica, poručilo je danas 12 radnika Željeznica RS koji štrajkuju glađu u Banjaluci. Oni su pozvali kolege, radnike i građane RS na okupljanje.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS koji takođe štrajkuje glađu, rekao je da će se danas u 17 časova štrajkačima u Banjaluci pridružiti još 12 kolega u Doboju koji će takođe štrajkom glađu tražiti redovnu isplatu plata i naknada.

"Sve postojeće stanje u javnim dobrima i servisima RS ukazuje na plan i provođenje stvaranja trusnog područja gdje su sve izvjesniji socijalni nemiri i sukobi neviđenih razmjera. Kome još treba razaranje našeg mira? Da li Vlada kao najodgovornija institucija izvršne vlasti u tome učestvuje? Da li u tome učestvuje institucija predsjednika RS? Mi željezničari nismo meritorni da ocijenimo ove parametre, no njihovu eskalaciju više ne možemo ni da trpimo. Ovim putem pozivamo javnost RS da se aktivno uključe da se riješi postojeća pat pozicija odgovornosti, obaveza i dužnosti da se aktiviraju nadležnosti i provođenje zakona te uključe građani - da se ne čini veća šteta i spriječe rizici koji vode urušavanju i nestajanju RS", poručili su danas radnici Željeznica RS koji štrajkuju glađu u Banjaluci.

Oni su pozvali Vladu RS na rad i odgovornost, kao i "organizacije od javnog značaja Konfederaciju i Savez sindikata, Boračku organizaciju RS, Crveni krst RS, RTRS”.

Na pitanje u kakvom su stanju radnici koji već četvrti dan štrajkuju glađu, Marin je rekao:

"Držimo se, šta će biti dalje vidjećemo".

Objasnio je i da je jedan od štrajkača iz Doboja morao da ode da radi iako je prikazao papir da je 48 sati u štrajku.

"Stavili su ga da radi, a da mu ne bi napravili prijavu morao je pristati. To je direktno ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja i materijalnih dobara i neko bi trebao da za to ogovara", smatra Marin.

Osim socijalnog radnika preduzeća, u proteklim danima niko im se nije obraćao.

"Mi prvenstveno tražimo poštivanje zakona i isplatu plata u skladu sa zakonom. Trebalo bi da sjednu sa nama da se dogovorimo na koji način da izađemo iz ovoga. Mi smo svjesni da niko nema u džepu 20 miliona da isplati, ali niko od njih ne želi da prihvati to da mi nemamo isplatu plata u skladu sa zakonom. Nemamo isplatu toplih obroka, prevoz, kilometar i ostale materijalne troškovi preko 14 mjeseci. Ne možemo da razumijemo, vozovi idu, dobro se radi, a para nema, ne znamo zašto i gdje nestaju te pare", dodao je Marin.

Radnici Željeznica RS u četvrtak su su organizovali protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave. Nakon ove protestne šetnje dio radnika odlučio se da stupi u štrajk glađu.

Nezavisne novine

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-06-2018
Crni Srbi iz Čikaga snimili pjesmu za Orlove: To je ta ekipa, nema više briga (Video)
19-06-2018
Ponos trebinjske košarke - Tri igrača OKK "Leotara" pozvani na pripreme reprezentacije Srbije
WEB design